Luka ceaser terbuka

Hai ibu2 , siapa ni luka ceaser dia terbuka then ternampak tali benang korang buat macam mana ye , sekarang saya setiap hari cuci .. ada cadangan lain tak#seriusnanya #pleasehelp

3 Balas

Pg klinik ambik antibiotik. Cuci luka guna hydrocyn pastu sapu gel. Tempat yg ada nanah atau luka tu letak kapas pastu selotep kan. Yg ni doktor ajar masa luka czer sy bernanah. Benang kt hujung lama sikit nak reput. Aritu husband sy dia gunting benang kt bhgian yg bernanah baru luka czer sy fully tertutup.

1y ago

ohh yaker , hydrocyn dan gel tu kena beli kat farmasi ke cane ? .. nanah dah takda sis sebab saya dah picitkan habis cuma dia terbuka keluar benang tu yang ghisau .. boleh ke gunting takut lah 😅 sebab lubang ni berpunca dari haritu lagi sebenarnya tapi mula2 dia bengkak pastu keluar air+darah dr dah bagi antibiotik pastu tiap hari saya cuci dan keluarkan nanah tu bila dah kecut bengkak tu barulah saya nampak lubangnya + benang sebab anak1st dulu dia terbuka je takda keluar benang..tq for info

sy day 9 jahitan terbukak 1cm. keluar air non stop meleleh smpai kena baju seluar. sy cuci dgn air suam, keringkan pastu dab dgn alcohol. last dah kering baru sapu hydrocyn gel. sehari cuci 3 kali mcm tu. skrg day 26 luka dah cantum, tutup habis. tali benang klu ade, biar je. cuci je luka mcm biasa smpai sembuh.

1y ago

doktor pernah bgtw sy air yg kluar tu serous discharge namanya. dia air bawah kulit luar. sy cari solcoseryl gel sebenarnya sbb doctor pun ckp gel tu mmg bantu ttup luka czer. cuma susah sgt nk jumpa. so beli je hydrocyn aqua gel. mmg bantu tumbuhkan daging baru, ttup luka czer terbukak. cuma time nk bersihkan luka kena picit laa skit area czer bg air tu kluar dlu. dah kurang baru cuci luka. In Shaa Allah xde pape.

Normal, tu benang jahit luka dlm. Nnati benang tu akn reput sndri, kerapkan cuci mcm biasa saja

1y ago

ohh yaker , huhuu ghisau sebab anak 1st takda lah sangat macam ni .. dulu memang terbuka tapi takda keluar benang bagai , tq info