Formula milk

Hai ibu2 sekalian, saya ada sedikit pertanyaan, sptutnya brapa oz susu bby prlu minum ye? Betul ke kalau berat 5kg susu kena minum 5oz? Berat 7kg susu kena minum 7oz?#ingintahu #pleasehelp #firstmom

2 Balas

oz baby menyusu bukan depends on berat, but depends on demand baby tu sendiri. 0-1 bulan (1onz - 2onz) 1-2 bulan (3onz - 4onz) 2-6 bulan (4onz - 6onz) 6-1 tahun (6onz - 8onz) macam baby saya, demand menyusu dia banyak. time sebulan lebih 4oz. now 2 bulan demand 4oz setengah or sometimes 5oz. tapi saya gapkan 3 jam per sesi. mula mula nurse suruh kurangkan oz, sebab baby menyusu banyak, dari 1.8 kg now 2 bulan 5kg and saya buat tapi baby memang demand nak minum sampai dia rasa puas dan alhamdulillah baby tak pernah lagi muntah so far. ikutkan memang perut baby kecik but i believe ada sesetengah baby menyusu kuat and as a mother kita tak boleh nak catu susu baby, unless kalau dah menyusu banyak but still meragam, tu boleh consider baby menangis sebab lain. so ikut baby awak, follow demand baby awak macam mana. kalau menyusu lebih sikit, gap pun kena jarakkan lebih sikit. kalau baby minum 2/3oz per sesi, setiap 2 jam should be ok.

5mo ago

macam baby saya dulu bagi 2oz sampailah saya perasan bila bagi 2oz je dia meragam, puas tidurkan, tukar pampers buat macam macam still meragam, then saya try bagi lagi 2oz, dia minum 1oz, nextnya saya try bagi 3oz, memang nampak dia kenyang lepas menyusu. another time saya bagi semula 2oz, dia menangis macam kena pukul. so try balik bagi 3oz baru ok. that time baru tahu baby dah start demand susu lebih.

Anak umo berapa bln?.klaw 5oz @ 7oz tu utk baby yg umo 6 bln keatas..

5mo ago

*jgn kejut. Berat anak saya 5kg jugak