Prtama kali cucuk depo sbp bersalin czer

Hai ibu2 nk tnya ada x yg cucuk depo, period x stop2..saya dah sebulan lebih darah x berhenti henti. Mcm mna cara nk stop kn darah, dah jumpa docter kk, dia ckp normal je tapi saya risau plk. #helpme

1 Balas

kalau Dr cakap normal,sis jgn risau la. sy lepas cucuk depo kali yg ke 2,darah spotting keluar sampai sebulan lebih. tp masa minggu ke 3 spotting tak stop,sy jumpa Dr. masa tu nurse bagitau normal,tp sy bertegas nak jumpa Dr juga. Dr bagitau,normal bila ada spotting,tak datang haid langsung dan period mcm biasa. depo ni berkaitan hormon,badan tengah sesuaikan dgn depo. yg tak normal dan mesti jumpa Dr apabila dlm period lebih 2 minggu dan sehari kena tukar 2-3 keping pad,maksudnya heavy flow dan darah keluar berketul. masa tu Dr akan bg ubat stop darah. sy memang tak perlu pakai pad,sebab darah spotting ja dan tak perlu ubat stop darah. sekarang spotting dah takda 3 hari ni,dan 2 hari lepas sy baru cucuk yg ke 3x

2mo ago

Itula, spotting sy pun sikit sgt dlm masa 24 jam. Kdg sempat happy igt da bersih, eh tiba2 ada keluar sikit darah, rasa mcm alahai. Btw, terima kasih tau sis infonya 🫶🏻🙇🏻‍♀️ selamat berpuasa.