Sedih rasa hati

Hai ibu2 , apakah cara untuk banyakkan susu badan .. saya rasa down sangat2 bila nyusukan anak asyik nangis macam tak puas nyusu , saya dah cuba makan lobak putih dan banyak yang saya dah usahakan tapi anak tetap nangis juga ke sebab susu saya kurang .. teringin nak susukan anak tapi tulah orang sekeliling asyik cakap susu saya tak banyak disebabkan anak menangis dan meraung 🥺😭#seriusnanya #ingintahu #pleasehelp

5 Balas

Jangan stress yaa. Boleh cuba guna breast pump untuk galakkan susu. Minum air putih yang banyak. Boleh ikhtiar makan kurma / minum milk booster (banyak brand boleh baca2 review sebelum beli). Urut breast supaya susu lancar (boleh search youtube atau panggil tukang urut). Saya dulu 4 hari lepas bersalin memang susu keluar sikit je dan itu memang normal sebab takdanya baru lahir terus meriah susu. Sebab tu kena rajin direct feed untuk galakkan susu tu keluar. Tapi masa sy pergi KK, 1 Dr KK ni tegur saya dia kata dah tau susu tak cukup, beli la susu formula. Padahal baby baru 3 hari, ikutkan normal susu belum banyak. Saya consult dengan Dr pakar kanak2 di hosp swasta, Dr tu suggest jangan beli susu formula dulu, biasanya hari ke 5 atau 6 baru susu start keluar banyak sikit macam 1oz - 2oz. Yang penting df setiap 2 jam jangan putus asa. Urut2 juga breast. Dr ulang banyak kali jangan risau, kita bukan robot lepas bersalin terus keluar susu meriah. Nasib baik sy jumpa Dr pakar ni. Dah la kita 1st time mom. Dr KK tu buat kita down pula. Saya rasa siapa yang kata tak normal tu, mesti banyak belajar theory je tu.

1y ago

baiklah terima kasih sis diatas perkongsian

Hi jangan sedih awak. Masa saya baru bersalin pun susah sgt nk ada susu baby asyik menangis sebab rasanya dia hisap susu x puas direct feeding. Mak mertua pulak asyik cerita kat semua org susu saya tak byk sebab tu anak kecik, asyik nangis. Stress betul. Sy makan sawi and lobak putih pun x jadi. Sy masa pantang hari ke 9 ke atas bidan/CL tlg urut blkg badan utk susu & urut breast utk release lubang dekat nipple yg tersumbat. Satu lg sy start makan kurma mabroom and safawi 3 biji sehari (utk pekat & bykkan susu) and buat power pumping. Alhamdulillah drpd 2 oz sekali pump skrg dapat 4-5 oz. Skrg anak sy baru masuk sebulan. Dia direct feeding and susu yg pump boleh simpan buat stok. Lps start makan kurma tu pagi2 memang breast engorge. Masa tu kena pump betul2. Awak try ya. Semoga ada rezeki anak awak❤️

1y ago

terima kasih diatas perkongsian sis

usia baby awak? berapa kerap baby menyusu? kencing & berak baby byk tak? baby menangis bukan punca tanda tak cukup susu badan. menangis ni salah satu cara baby nk berkomunikasi dgn awak.

1y ago

usianya sekarang sudah 2minggu sis , saya susu setiap 1jam sebab misi yang suruh untuk rangsang susu , dan saya selalu cek pampers untuk pastikan pampers baby tak basah , perut pun setiap hari waktu malam saya akan barutkan pastu sebelum pakaikan baju saya akan buat urutan kat perut & belakang baby baru barut ..

saya beli asi booster almond milk mamabear and mom uung jenama indonesia kat shopee lepas bersalin terus mnm meriah susu badan awak boleh coba try beli

1y ago

terima kasih

Masa saya 3 hari lepas bersalin susu xnak keluar sampai kena marah dengan misi.. saya kerapkan pam alhamdulillah melimpah ii

1y ago

terima kasih