Epidural untuk bersalin normal.

Hai ibu semua .. alhamdulillah sy pregnant kali ke 3 baru 7week... 1 dan 2 anak sy lelaki.. semoga kali ini geng saya pulak... berbalik topik yang saya nak tanya.. Ada tak ibu² dlam ni yang amik epidural bersalin normal... Saya jadi seram tetiba. Anak kedua masa melahirkan . Sy ada mintak epidural tapi x dpat .. tpi teruk jugak sya kena induce 2 pil, belon , last drip dlm LR.. jadi sy jadi takut tetiba .. agak² kalau bersalin kali ni kita boleh req ke . Macam mana rasa nya ya kalau amik.. sakit melampau atau boleh tenang²... dari first hari dpt thu sy mengandung benda ini lah sy fikir.. takut tetiba. .anak sulung dpat gas . Anak kedua 1 ubat pun x dpat. Terberak² saya sakit .. mulut nurse jgn ckp tapi sy ok je walaupun Dia marah..so ibu² share² je . Mybe bersalin HSI JB. . #ingintahu

1 Balas

Sy bersalin normal doktor offer untuk bg epidural. Lpas sy baca, sign consent form terus pakar bius tu masuk kn kt belakang sy. Awak boleh request nk epidural. Tp kena tgk situasi juga. X semua doktor yg boleh insert epidural nie. Hanya pakar bius sahaja boleh. Kalau nasib awak baik bersalin hari bekerja, pakar bius ada mmg diorg akan bg. Kalau nasib x okay, bersalin weekend @ tgh malam, pakar bius x ada waktu tu, so diorg pun x boleh nk offer. Other option, ubat tahan sakit cucuk kt punggung & gas Ethonox tu lah. Feedback sy pasal epidural, okay je lah, lpas bersalin tu rasa ada benda tajam je dkt tulang belakang. So far so good anak dah 2 tahun lebih skarang

12mo ago

oh awk amik epidural yg kita tekan sendiri ya . oky².. terima kasih awk atas perkongsian .