Baby Jeluak Susu, normal ke ?

Hai ibu sekalian, sy nk bertnye normal ke klu anak asyik jeluak + muntah susu.. sy df + fm.. kdng2 kesian dia asyik muntah balik susu. baby sy kuat menyusu (baby boy) padahal baru sebulan lebih boleh dikatakn 4oz utk newborn mcm byk sgt baby minum klu x bg susu dia punya mengamuk mcm kne cubit nangis.. bergilir2 df + fm sy bagi.. adakah bayi anda sama mcm sy? #firstbaby #seriusnanya #pleasehelp #ingintahu

2 Balas

jeluak/muntah tanda overfeed. sebulan max 2oz je. bila puan bg 4oz, puan secara tak sengaja dah besarkn ruang perut dia. sbb tu kalau tak bg susu dia menangis. sebenarnya utk sebulan kena bg susu tiap 2 jam (fm), 1 jam (bf). jd kalau nk bg fm lepas df, kena jarakkan baru dia tak penuh sgt perut & jeluak.

normal je. tu tanda bby cukup susu.