Ruam bayi 23 hari

Hai ibu ibu semua. Ada tak krim atau losyen yang boleh hilangkan ruam dmuka bayi berusia 23 hari ? Tq.

Ruam bayi 23 hari
9 Balas

Anak saya pon sama baru kena juga macam ni masa umur 20 hari. Anak saya tak pakai apa2 termasuk sabun, bedak, losyen. Hari pertama sikit je pipi belah kanan, hari ketiga semua area muka ada plus dgn merah2.. jumpa doktor pada hari ke 4 sebab takut melarat. Doktor tak pasti alah apa tapi doktor ada bagi ubat sapu krim.. tak sure krim apa sebab dia letak dalam bekas klinik. Cuba pergi jumpa doktor kalau melarat. Kalau tak ok jugak dalam masa 4 hari, doktor suruh jumpa semula. Alhamdulillah ubat krim yg doktor bagi berkesan. Dalam 3 hari da hilang semua ruam satu muka 😄

Tak digalakkan untk sapu apa2 cream pada baby yg belum ckup 1bulan. Ank sye pon dulu masa umur 2minggu jdi mcm ni juga tpi sye tunggu umur dia ckup 1bulan baru sye start sapu Mustela face cream ni. Alhamdulillah dlm 2-3hari dia kurang dh ruam dekt pipi and leher. Sebelum cukup sebulan tu sye cuma kerap cuci dgn kapas and air bersih je. Sekarang ni umur dh 3bulan klw ade ruam sbb susu or sbb peluh pon sye sapu cream ni juga, kejap je hilang. Ank sye kulit sensitive mcm suami sye tpi pkai cream ni every time ade ruam apa2 alhamdulillah okay.

anak 1st saya macam ni jugak, saya sapu susu badan je. alhamdulillah mulus je lepas kerap sapu susu badan. semoga serasi susu badan awak pada bayi awak ye. try la ye. tapi jangan expect cepat elok tau. take time. cepat atau lambat je.

tu mungkin ruam susu kot .mcm anak saya ade mcm gitu tapi saya biar kan je sebb die susu badan .jadi saya rajin lap guna lampin tapi basah kan sikit kt kain lampin baru lap kt muka die

saya gune yg ini. selamat. letak dkt tmpat ruam muka. InsyaAllah. boleh. ank sy bru 30 hari sy guna letak ni. jgn guna susu ibu. susu ibu panas

Anak sy jadi macam ni juga sy pakai kan sebamed facial cream, 3 hari pakai licin dah kulit dia

bagi mandi jangan pakai sabun itu je tak payah pakai krim

Saya pakaikan sebamed protective facial cream. Cepat hilang.

1y ago

ada gambar tak sis..nakk tgk jenis mcm mana

Sy letak bedak sejuk.