Air jernih

Hai ibu ibu, saya ada keputihan yang gatal. Dah 3 kali masuk ubat bawah, pakai ubat pertama 2-3 hari hilang kemudian datang balik. Ubat kedua pun macam tu. Ubat ke 3 lama sikit sebab beli kat farmasi dalam seminggu baru datang balik. Dah 3-4 hari ni bila saya kencing, dah pakai seluar dalam apa semua. Akan keluar air jernih, tak sikit dan tak banyak. Tapi kalau tampung dengan kain, akan nampak basah. Adakah itu air ketuban leaking ? Saya sekarang 32 week. #pleasehelp

2 Balas

ubat masuk dalam vagina ni ada 2 jenis. 1 sebab jangkitan kulat. jangkitan kulat ni biasanya jadi sbb kawasan bawah lembap/kurang lap lepas pergi toilet dan hygiene kurang. selalunya keputihan gatal, berwarna dan mengeyam. ini boleh bagi supp candid B di farmasi 2. sebab jangkitan kuman/ GBS. Ini bahaya sbb ada ibu yang perasan awal dan ada yang tak. GBS boleh tahu bila kita buat muncung itil di hospital/kk. GBS boleh sebabkan baby meninggal Saranan saya, sis pergi hospital CAC/Emergency PAC bawak kotak ubat yang pernah beli tu dan bagitahu keputihan berulang ulang.

Kena check dgn doc..kdg2 keputihan je