Scan 5d and Details

Hai ibu-ibu, nak tanya kalau nak pergi buat scan5d dan scan details masa 25 weeks ok tak? Sekarang pregnant 23 weeks, 5 hb 9 baru cukup 25 weeks. So ingat nak pergi scan hari ahad 11 hb 9. Rasa-rasa ok tak? Takut terawal sgt 😅 #firstbaby

11 Balas

detail scan kena buat awal, 20-24 weeks utk lebih tepat, sy masa 21 weeks buat detail scan sekali 4D, alhamdulillah boleh nmpk dah muka dia, cumanya tangan suka letak atas muka, disitu jugak la nmpk reaksi dia mengamuk kena kacau di sonographer sbb ganggu dia tido dgn posisi tu😂

2y ago

Ahahahaha comelnyeeee.

Detail scan sebaiknya dilakukan pada 18-24 minggu sebab lebih daripada tu, kulit bayi dah tebal. So, sukar sedikit utk scan bahagian organ. Untuk scan 5D, saya sarankan buat semasa Trimester-3 sebab masa tu baby dah bambam sikit. Comel je bila letak dalam frame nanti 🥰

details scan sllu smpai 24weeks je..tapi ada stngh klinik lebih smnggu,dia okey.....mcm klinik yg sya nak pergi...bayar masa nk buat details scan(byar skali dgn 5D)...nanti week ke berapa entah..dorg akan call utk dtg scan 5D sahaja(xpayah bayar dah)

https://siraplimau.com/tips-sebelum-scan-baby/ saya buat detail scan masa 21w sebab ketepatan scan 90% . sebab doktor kata waktu terbaik time 20 - 22w. lebih dari tu, ketepatan scan 70% - 50%

Sy pnh tye dkt klinik jgk hal ni..doc sugest 25-28 week sesuai utk 5d sbb pipi baby akn nmpk lbh tembam n comel..klu buat awl skit pn blh tp x brpa cntik lah sbb msh kecil kn..

2y ago

Yg sy beritahu ni utk mamy yg nk buat scan muka baby kod2 nk letak dlm prem ke..so wktu sesuai sbb baby dh tenbam skit nmpk cute

Hai, maaf sekadar bagi pendapat. Saya rasa minggu 24 paling sesuai utk buat detail scan & scan 5D 😊

Sy 23 w buat detail scan sabtu ni.. Tp bukan 5d..kalau detail scan 5d memang kena tunggu 25w..

Sy buat detail scan masa 22w 3d alhamdulillah ok je.

Detail scan sye bt seawal 18w hehe

sya 22week bt scan details shj