Gerakan baby terasa pd usia kehamilan yg ke berapa? ?

Guys help me..normal ke xnormal..gerakan bby kadang2 je terasa..tp scan hri tu bby sy dh cukup sifat dah..wlau bru nk mencecah 12weeks...kadang2 ad rasa laa gerakan tu ..tp xkuat sgt ..bukan apa..sy risau sebab 2/3 hri ni sy ad mengalami gstrik yg teruk..sakit sgt..jd senak kt peranakan..sy tkut ad efeck apa2 je..selebih nya sy tawakal je..xmkn apa2 ubat ..just sapu minyak mustika je sikit2 di perut..sy risau tkut apa2 jd dekat bby Sy je ..sbb preggy ke ank sy dlu..xmcm ni..yg ni lain sikit dugaan nya ..tq kpd yg sudi jwb soalan Sy..maaf sekiranya ad sedikit kesilapan.. #SeriusTanya #bantujawab #ingintahu

2 Balas

Dia depends pada jenis perut jugak. Kalau jenis perut nipis boleh rasa mild mild gitu. Saya masa 15 weeks rasa macam ada kupu kupu dalam perut. Bila scan and tanya doctor, doctor cakap tu puan rasa dia bergerak. Makin besar baby makin kuat rasa dia bergerak nanti.

12w xboleh nk rasa gerakan secara fizikal. hanya blh tgk melalui scan sbb janin masih kecil. sekurang2nya 16w baru boleh dirasa jika dh beberapa kali bersalin. kemungkinan besar gerak tu ialah angin/asid yg berkumpul di kwsn perut.

6mo ago

tak apa..rawat dlu gastrik tu..jumpa dktr dptkn ubt yg sesuai dgn keadaan ibu hamil.