Anak saya 7 bulan 15 hari. Tak pandai duduk n merangkak lagi. Normal ke??

3 Balas

sama mcm anak sy .. checkup 8bulan haritu kena jumpa doc .. sbb mcm lmbt sgt perkembangan dia .. Kita kena ajar dia sis .. anak sy 8bulan 13hari bru merangkak, n duduk di usia 9bulan 7hari klau xsilap .. tp doc ckp dia normal, mmg ada budak yg lmbt sgt perkembangan dia .. cuma klau xboleh berjalan sblum setahun stgh, agak bhya ..sis keep ajar je dia, insyaAllah dia akan catch up 😊

normal sis. lain bayi lain perkembangan dont worry.. banyakkan tummy time. simulasi duduk. 1 hari 3x. bgn, lepas mandi sblm tido. baby sy pun 7 bulan 11 hari lom pandai merangkak. dlm proses nak duduk sendiri tanpa bantuan. bila awk angkat dari posisi baring, angkat mcm simulasi nak dudukan. awk tgk kat tiktok or youtube kalau xsure mcm mana. dont worry okay.! we can do it mommy!

kite kene ajar die ddk puan.mcm sy time mandikan baby sy duduk kan die dlm bathtub.kene hari² buat. insyaallah baby akan pandai