Perut ada rasa sakit² lepastu dari pagi smpai tgh hari bby belum gerak

First mom.. perut ada rsa sakit² sejak smlm, pergerakan bby pun kurang dari biasa..lepastu hari ini dari pgi tdi sampai tgh hari belum ada rsa pergerakan bby.. lepastu perut ada sakit bahagian atas..apa saya perlu buat? Ada x mom² sini pernah rsa mcm tu..BTW sya 33 weeks #firstmom #seriusnanya #ingintahu #pleasehelp #firstbaby

2 Balas

kalau dlm masa 2j takda pergerakan, even lepas makan/minum/usap tepuk perut; sila ke hospital dgn segera. takut fetal distress & keadaan ni amatlah bahaya utk bayi. 33w ruang dah sempit tp dia masih aktif selalunya sbb sy dah 35w pun baby aktif berombak2 & senget2 perut time dia aktif. pls ya puan ke hospital segera.

1y ago

ya puan..sampai hospital kena goncang perut dengan nurse sebab saya ckp bby xgerak..masa nk buat ctg nurse goncang2 perut..

sis try buka lagu ke, minum air manis ke untuk rangsang pergerakan dia? sbb baby makin besar jdi pergerakan makin terhad sbb ruang dah sempit. kalau still xde respond..boleh ajak suami ke hospital. risau jugak sbb kta x nmpak dia buat apa dalm perut.

1y ago

tq dh komen..bru discharge dari hospital smlm..so far Dr ckp ok..