Batuk kuat effect pd baby tak?

Dh seminggu batuk, dh mkn ubat pon xmau hilang batuk kahak ni. Pgi tdi kluar kahak berdarah. Pagi tdi jela kahak berdarah mungkin ada luka pada tekak kot. mlm ni kahak biasa je kahak yg kuning2 berketul tu. Batuk kuat ni kan jdi cramp perut. Mengganggu baby tak ek? Risauu kdg2. Kalau ada tips utk hilangkan batuk blh share juga. Sbb dh mkn ubat telan, ubat liquid pon xberkurang jgk batuknya. Lagi2 kalau mlm.

2 Balas

Saya pernah time pregnant 3x saya batuk2 berkahak. First, second & third trimester. Alhamdulillah baby okay dah selamat bersalin tp time tu ikhtiar juga utk hilangkan batuk. Saya kerap minum air panas biar kahak cair, air pape je huhu. Org kata bagus minum lemon suam ke air asam jawa ke tp for me semua ni tak berkesan sampai muak dah bau lemon. Or maybe awk boleh ckp kt doktor ubat yg dia prescribe tu tak berkesan & minta advice

Saya baru ja baik batuk kahak , masa awal2 batuk tu mmg sakit ya perut . Tapi sy p klinik la ambil ubat . Lepastu stop air sejuk ambik air suam .. makan ubat ikut time . Skrang pun batuk ada tapi skit2 , dia dtg selesema plak 🤣 tapi alhamdulillah baby takda apa apa ☺️