Hb drop 7.7 pain lagi darah kite

Dah macam" makan tapi tetap hb tak naik , hb paling tinggi pon 8.0 je . Teringin nak try ubat" yng disarankan tapi tak mampu beli . So skrng kena ward untuk tmbah darah . #seriusnanya #firstmom #firstbaby

Hb drop 7.7 pain lagi darah kite
4 Balas

sokay sis....u're not alone... hehe sy pregnant je mmg tmbah darah...xde cara lain dh... mcm2 dh ikhtiar mmg x Naik mna pun... anak 1st dlu 3x admit tmbah darah...ni anak 2nd dh 4x ha... sy alpha thalassemia so mmg xleh buat apa... jumpa pakar hematology dah, pakar O&G pun dh... mmg xnaik bukan sbb mknan, to sbb mmg keupayaan Bdn Sy sndri x mmpu nk hsilkn haemoglobin extra tuk Sy Dan baby...so the best way mmg tmbah darah.... Sy msa mgdung ni je problem lps bersalin mmg x prnah tmbh darah pn... InsyaAllah Allah permudah urusan bersalin Kita pulak sis... anak 1st dlu Sy senang sgt bersalin ha 🤣 skali push dh kluar, xde episiotomy pun....Luka pn skit je.. alhamdulillah...

2y ago

yaa mcm2 ikhtiar xnaik jugak so redha je lah...ni tgh bls Komen awak Sy dlm ward jugak ni msuk kali ke 5 tuk tmbah darah lg 🤣

Sis cuba g giant ke mr dolar ke beli longan kering... rebus smp kembang,, sejukkan dan minum. Nak sedap tambahla gula perang/gula batu.. letak kismis, halwa kering.. buat mcm lai chi kang tu.. Klo nak masukkan barli pun ok, tp pstikan barli tu rebus dan amik barlie je,, air dia ikut sis nak minum or buang,, sy hb drop sbb twins n bleeding haritu,, tp saya kena drip zincofer.. skg hb da naik 11 balik.

2y ago

sy pembawa thalassemia tapi doktor check lebih details lg trus dpat result skrng sy thalassemia dah

sya dri anak 1st smpai laa skrng dah masok ke 6 , x pernah tmbah darah .. time anak 1st dulu kena tambah darah tapi time lepas bersalin .. time pregnant mmg hb smpai 6 .. sya ada thalasemia so doc cuma kata ubat jgn skip makan sayur hijau atau bayam merah tu je😂 x leh nak buat apa kata nya .. smpai skrng laa sya mmg susah nak naik smpai 11 ..

sy slalu mkn buah..lgi² buah oren.. lepas mkn zincofer sy mkn buah.. mkn hati ayam.. sayur ..

2y ago

sy tetap bersyukur jg , untuk sy la asalkan baby sntiasa sehatt .