PERGERAKKAN BABY

dah 33 weeks ni baby memang kurang gerak ke ? #firstmom

8 Balas

Sy dulu start 30 weeks rasa mcm baby dah kurang gerak. nurse cakap sbb ruang dah makin sempit, baby pulak semakin membesar. tp still kena track pergerakan baby. kena pastikan cukup 10 gerakan tu. klu rasa mcm lama sgt xgerak, sy usap-2 perut..usap keliling pusat..sembang dengan baby..mesti baby respon.. xda la smpai goncang-2 perut.. 🀣🀣 tp waktu malam kita nk tido tu mmg baby aktif la. dok berzumba kot dia kt dalam.. fuhh.. 😊😊😊

Saya sekarang 32 weeks pun rasa begitu. Cuma saya selalu gerak atau goncang perut. Sebab nurse pernah kata, jangan bagi dia tidur terlalu lama...apapun kiraan gerakan tu konsisten je buat. ada terbaca, surih minum air sejuk. tapi baby saya aktif waktu malam..time malam tu barulah rancak dia bergerak.

Saya pun rasa mcm tu,paling aktif waktu malam..kalau siang ada hari juga,kadang2 hari nie dia aktif sgt,esok pula kurang aktif..tapi tetap cukup 10 kali..setiap jam saya akan pastikan dia gerak..

saya pun 32week3day ,Alhamdulillah baby aktiv je, malah makin lasakk,,makin jelas gerakan dia ye la sbb ruang dh sempit kan,, apapun semoga dipermudah urusan mommy² bersalin bulan ogos nnti😊

Nurse saya cakap. Minum air supaya baby bergerak. Kadang2 baby tidur dlm tu kena kejutkan supaya aktif. Saya ikut cara tu klu x bergerak. Ya betul! Kena minum air

Tak sure. Sy 34w baby pg ptg siang mlm aktif mcm main bola🀣

saya pun mcm tu. 32weeks. dr ckp maybe sbb bby dh sempit kt dalam perut

sy pulak lg aktif baby gerak.. esspecially malam.