normal ke kalau dah 18w tak rasa pergerakan baby dlm perut, sometimes asyik fikir dia okay ke tak

dah 18w tapi belum rasa pergerakan baby, and bila baring bump baby pun xnampak. bila tekan sikit ada rasa keras2 . normal ke mcm ni? risau je kat baby. 🥹#firstmom #pleasehelp #firstbaby

3 Balas

Pls avoid the negative thinking ya ibu. Tak bagus actually. Untuk info, pgerakan bby dlm kndungan mula dirasai seawal 20w bergantung pd individu. Maksudnya tak semestinya 20w dh boleh rasa. Ada yang awal, ada yang lewat. Baby bump xkelihatan? Normal juga sbb size baby xbsr lagi. Yang penting bila checkup / scan, baby is ok, ibu tak perlu risau.

2y ago

thnkyou for positive comment. mungkin bila first time ni mcm2 fikir ya. 🥹 semoga semuanya baik2 shj

normal je bg first pregnancy mmg jrg dpt rsa awal , tggu nnt dh 20-25mggu skli dia bergerak terkejut mommy dia .. mcm sy dh prnh mngndg , skg 15mnggu dh boleh rsa tp dia pnya rsa bkn sktul tgn kaki siku gtu .. just rsa cramp halus , bubble2 , senak skjp2 je .. sllunya dpt rsa wktu pagi ..

2y ago

Huhu aah btl mcm bubble2 halus..

Saya pun 17week Alhamdulillah baby gerak dah tapi kadang baby tak gerak sehari risau jugak tapi positif saja semoga baby kita semua sihat2 🥰