LUAHAN BAKAL MAK

cuma nak meluah. saya dh 39w. tak ada sebarang tanda bersalin lagi buat masani. saya dan suami pjj. suami mula bercuti kalau saya dah masuk hospital. suami tak dapat nak balik awal atas faktor kerja. saya di semenanjung, suami pula di sabah. saya duduk kat kampung dgn mak ayah. mak dah pesan awal awal, yang mak dgn ayah tak boleh hantar ke hospital (kalau siang takut kelam kabut dgn kereta banyak, kalau malam silau dan memang jarang bawak kereta waktu malam) KK pun dah cakap kalau dah ada tanda terus pergi hospital. KK tak sediakan ambulan 💁🏻‍♀️ perjalanan drpd rumah ke hospital anggaran 45 minit (tu je hospital paling dekat). nak taknak mungkin kena drive sendiri 😂 agak agak berisiko tak? buntu dibuatnya #bantujawab #firstmom

7 Balas

kakak ipar sy pecah ketuban masa mandi nak pergi kerja. dia ingat air apa dia pun mandi mcm biase lepas siap mandi air ketuban keluar lagi byk. dia drive pergi rmh mk dia & suruh mk dia temankan dia pergi hospital. call suami baru sampai dekat tempat kerja, suami dia pun patah balik dari kerja pergi hospital.

kwsn kampung ade dak jiran atau kenalan yg pandai bawak kereta..minta tolong depa if case emergency..once trun sj tanda trus pergi..klau pihak hospital suh balik, terangkan keadaan awk yg sebenar..pihak hospital akan fhm..

cuba tanya jiran atau sedara mara terdekat ataupun kawan. sye pun mcm awk jgk. mujur ada org yg sudi hantar ke hospital. semoga urusan awk bersalin dipermudahkan.

ada orang perjalanan 10 minit ke hosp pun boleh terberanak dalam kereta. siap2 la dari awal minta bantuan org sekeliling tlg hantarkan ke hosp nanti.

boleh kalau tnda turun mcm ketumban pecah , keluar keputihan berdarah ... kalau contraction mungkin agak berisiko...

Klu ada bloodshow or pecah ketuban, sempat je lg sis nk drive pegi hosp..kne gerak terus la jgn lengah2 lg..

call grab car je mntk hantar klu agak² rse xdak sape blh hantar...