pregnant 24w 6bulan

bulan ni check BP lagi setelah last month tak check. check selama 6hari berturut..huhu berat badan naik 3.5kg, terpaksalah turun naik pergi kk... harini dapat ubat tambah B complex. sebelum ni makan iron, folic asid ja. ubat b complex tu bau dia bikin pitam 😂hi, mommy semua, mcm mana awk control jaga makan ya? now sy faham kenapa tak boleh naik mendadak berat badan. setelah google..

6 Balas

Sama mcm saya start raya haritu naik 3kg++ lepastu naik lg next week kene minum air gula dr risau kencing manis, skang mmg tgh weight watcher je. Saya tak aim turunkan berat tp nak maintain je supaya normal naik max 2kg setiap bulan. Risau kalau naik mendadak. Cuma saya kurangkan makanan manis dan bergoreng, selalu masak sendiri kat rumah dan makan ulam hijau ☺️

1y ago

InsyaAllah saya doakan awak dan baby selamat smpai bersalin jgn risau terlebih sgt tkot stress pulak nnt hehe

sama la kita naik 3.5kg. baru lepas naik turun KK 😂 nasib baik dlm kg aje. dkt dgn tmpt kerja. skrg dah boleh kontrol makan. jangan skip breakfast, lunch. dinner sebelum 8pm. mlm2 kalau lapar, please makan buah aje. saya stop ambil manisan. kecuali air limau/lemon. tu je manisan yg saya ambil. now badan dah terasa ringan semula.

Sy masa buka buku pink 10w berat 55.5, skrg 21w berat 55.6 🤭 sy gdm on diet control. Bsp sebulan skli da skrg. Sy rsa sy mkn byk jugak tp lps kul 8 mlm xmkn dh

kurangkan mknan brgula .. saya sejenis lapar je mmg mkn . klu tak mkn bole pening lapar menggigil 😅 so far berat bdn ok je ... naik 1kg sebulan .

1y ago

saya sejenis mmg xsuka mknan manis dn bergaram .. saya plak hari2 mnum nescafe mmg kurang susu sb suami asyik komplen xde rsa tp bg sya dah ckup manis . saya ni tngh mlm pun mkn 😅😅 mmg mkn xkira waktu. lapar saya mmg mkn je. mknan sya preggy ke 2 ni ska sgt brgoreng . mee goreng bhun goreng nasi goreng . smua bnda brgoreng 😆klu tngah mlm lapar mkn maggie roti biskut kering😅 ntah laa saya rsa sya dah mkn bnyk . haritu chekup berat maintain .nurse sruh mkn lebh 😅 sya 24week jugk

makan sikit2 tapi kerap. lebihkan protein/serat. last makan sebelum Maghrib. buat senaman ringan

1y ago

last sebelum maghrib ya. kalau malam lapar bisa makan buah boleh ke?

makan makanan yang low calories

1y ago

baik awk sy try buat bulan ni huhu terima ksh tau