Pregnant positif Covid

Bru pregnant 5w2d, tp td bt test covid positif. Sbb sakit tekak and bdn pns sgt. Boleh mkn ape je ye? #pleasehelp harini jugak baru start mual mual n pening 🥲

3 Balas

Saya pun baru minggu lepas positif covid.. memang masa awal pregnant ni 2x ganda kita rasa letih bila kena covid.. banyakkan rehat. minum air banyak tau. makan buah oren banyak2. jangan skip makan walaupun tak selera.. teruskan makan acid folic.. makan sikit2 tpi kerap tuk elak loya.. makanlah yg mudah2 macam bubur, aiskrim vanila untuk legakan sakit tekak. buat sementara ni tak apa kalau tak larat puasa.. yg penting badan sis kuat & ada tenaga.. inshaAllah sis boleh lalui ni, dapatkan support dari org kita selesa cntoh husband, family, kawan2.. sis & baby kan kuat 😊 saya masa awal2 +ve covid terus update mysejahtera. sentiasa pantau keadaan diri. bila badan saya panas sangat memang saya mandi 3-4 kali sehari.. lekatkkan coolfever dekat belakang badan area bahu & letak kat dahi.. hari ke-4 +ve covid tu saya pegi CAC yg terdekat dgn rumah saya dan jumpa doc. doc check keadaan kita dan bagi ubat yg sesuai untuk kita.. lagi satu tips, rebus bunga cengkih dalam segenggam kecil dalam periuk, pastu biarkan wap dia terlepas satu rumah.. sis pun boleh bau2 asap wap rebusan cengkih tu untuk legakan covid tu.. kalau sis loya dgn bau cengkih so boleh abaikan step yg ini.. nanti dah sembuh, boleh pergi klinik semula untuk scan baby lagi dan check perkembangan dia.. saya doakan sis segera sembuh. kita boleh buat ni 💪

12mo ago

thank youu so much! untuk semua. Alhamdulillah dah fully recover and selera dh start mcm biasa❤️❤️❤️

Pls call hosp gov. Tell em yg sis pregnant tapi positive covid. They will advise you. Do not take any medicine that can effect yr pregnancy. Be safe 💕

12mo ago

thank you ❤️ Alhamdulillah fully recover. bby pun okay . dah 8w4d❤️

Kalau demam, boleh ambil panadol. Safe untuk pregnancy