DEMAM CAMPAK

Boleh tak share pengalaman momies semua bila anak kena demam campak,,tqq ##SeriusTanya #bantujawab #firstmom #ingintahu

2 Balas

Firstly nak tahu demam campak hanya melalui ujian darah sahaja. Just monitor suhu baby every 2 hours. Makan paracetamol ikut dos. Pastikan anak stay hydrated (makan/minum). Kalau rashes tu buat anak gatal2, doktor akan prescribe calamine lotion. Tapi anak saya tak boleh pakai calamine. It's too harsh on her skin. Lastly kena kuarantin. Sebab demam campak (measles) ni berjangkit. Kalau anak susah nak makan/minum, kena extra alert sebab bila tak makan/minum anak akan tak bermaya dan tak aktif. Bila jadi gitu, bawa ke hospital ya.