Checkup di KK

Boleh tahu next kita scan baby brape weeks ye? sy dah 38weeks tapi just consult dgn nurse je utk bp. last jumpa doktor 32weeks haritu. just terfikir kita tak scan & tak jumpa doktor takut ii ada leaking air ketuban sikit ii kita tak perasan kan. kalau scan ni doc boleh tau air ketuban takat ii mana kan? risau sebabnya dah 38weeks. #SeriusTanya #newmom #bantujawab #bantusharing

7 Balas

Samelah kk sini scan bape kali je, dulu anak first saya taktahu sgt bab2 scan luar ke apa, mmg harap kk jela scan. Lamaa tunggu dia scan skali dia scan baru tahu bby kecik, masatu kalut doc call ambulans apa semua. Syukur anak selamat. Kali kedua pregnat ni barulah saya cerdik sikit, kalau kk tak scan . Saya pergi je scan luar tengok perkembangan bby.

3mo ago

30minggu

tiap kk lain2 kot... ataupon time 32w tu baby okay je tkde masalah... saya scan kk 12w , 28w dengan 36w nnti ... tapi rasa nya kalau dia scan time 36w takde la risau sangat 😂 nak tahu baby dah masuk laluan ke blom .. 32w tu mcm dh lama berlalu, saya pon tak senang hati huhu .

Waktu anak 1st dulu 39w doc still scan air ketuban sbb doc nak buat surat serah diri. Yg no 2 ni last 36w scan dgn doc. Lepastu takde scan dah sbb takde risiko. Doc ckp if nak scan kena scan sndri dkt klinik luar 😂

sama kk tmpt sy.. sptt nya 36w ada scan bila check up 36w xde pun doc nk scan sy pun terpikir jgk kot2 air ketuban berkurang ke… bila scan blhla thu serba sedikit

3mo ago

kann. haritu nurse ckp 37w kena jumpa doktor tp bila cek bp semua dia kata okey jd xyah jumpa. kdg ii benda nk berlaku kita tak tahu kan maklumlah firstime mom byk benda fikir 😂

Biasa kk x scan klu xde risiko masa pregnant. Skali je scan tu pn sy aritu masa 36w lebih.. sblum tu sy scan sndiri kt je swasta

tmpt sy 12w, 20w, 28w, 36w dan 40w. klu masih xde tanda bsalin, 40w ada scan lg.

Bkn ke kalau dah 32w start pegi kk stiap 2 minggu? Start 37w, stiap minggu

3mo ago

Oh sori sy salah faham..sy sepanjang pegi KK skali je scan masa 37w. Start 38w pegi swasta sbb nk beranak kt swasta. Doc terus scan first visit tu. Next week 39w xtau la akn scan lg ke x. Tp biasanya KK xkan scan byk kali kalau semua normal je. Masa 32w awk scan tu doc bgtau x air ketuban normal?