Mengepam susu

Hi, boleh tahu. Kalau kandungan Kita dah 38 weeks boleh tak cuba untuk pump susu? Atau tunggu baby lahir dulu #ingintahu #pleasehelp #firstbaby

3 Balas

Lepas baby usia 30hari baru boleh pump tau awak. kalau awk pump awal boleh menyebabkan oversupply dan breast awak boleh bengkak. Bawah 30hari tu awak boleh directfeed anak atau kalau awk rasa breast awk penuh, awak boleh marmet(perahan tangan). Nnti mesti akan ada nurse/doc yg akan suruh awak pump tapi nasihat saya jangan. awak first mom kan? saya sarankan awak follow mana2 tiktok atau ig counsellor breastfeeding untuk belajar ilmu penyusuan. Saya pon first mom n ank dah 7bulan. Alhamdulillah anak masih menyusu badan sepenuhnya dan breast saya tak pernah bengkak/melecet/clogged duct berkat ilmu yg saya belajar dan join mana2 class penyusuan

tunggu baby lahir dulu sis dan dalam masa sebulan x digalakkan mengepam takut oversupply nanti kecuali sis mmg nak bagi susu dkt baby guna botol

Tunggu baby lahir