pengalaman bersalin

hi, boleh share pengalaman bersalin, macam berat baby, tips bersalain dan sebgainya. saya due 9/9 berdebar pulak #firstbaby #seriusnanya #firstmom

1 Balas

anak 1st,terbangun tidur sebab sakit perut contraction. siap² angkat barang ke hosp,sampai hosp dah 9cm dan terus bersalin baby 2.4kg. anak 2nd bersalin time pkp 1,sakit perut dan terus ke hosp,bukaan 2cm. 4jam lebih kemudian bersalin baby berat 2.75kg. esok pagi discharge pukul 8.30am. anak 3rd awal pagi perut memulas,badan menggigil. siap² barang,pegi hosp bukaan 3cm. sejam setengah kemudian bersalin baby berat 2.76kg.

1y ago

sy ni paling malas nak bersenam. tp hujung² trimester tu ada lah juga sy jalan² kejap sekitar halaman rumah utk refreshing. tp sy banyak buat aktiviti dlm rumah. setiap hari wajib sental lantai tandas guna berus dlm posisi mencangkung,lepastu sy kerap bersama suami walaupun penat. lepas solat minta doa dgn Allah semoga dipermudahkan urusan bersalin. selalu minta maaf dgn suami dan minta suami doakan proses bersalin lancar. masa kucing tengah makan,sy usap2 badan kucing minta doakan dgn Allah supaya sy mudah bersalin. Alhamdulillah,3 anak sy bersalin cepat. kalau sakit contraction tu jgn ckp la,memang rasa nak mati. bukaan sy cepat pun agaknya sebab contraction non stop. tak ada masa nak rehat,memang sakit sgt la