GBS +ve (i need some advice/expereienced talk please)

Boleh ke sesiapa experience deliver baby with GBS +ve...hospital govern or swasta? Apa procedure from the peads kepada bayi? Bersalin normal or czer?#pleasehelp #firsttimemom #advicepls #firstbaby #firstmom #ingintahu

3 Balas

Hi 👋 was GBS+ve. Delivered private hospital. Untuk mommy yang ada GBS+ve, doktor akan on antibiotic during labour. To prevent baby from being infected with the bacteria. I delivered normal and baby pun tak kena tahan NICU. Usually baby yang kena tahan NICU sebab doktor tak sempat on antibiotic during labor due to air ketuban dah pecah. So u kena alert on air ketuban. If leaking kena cepat cepat pergi hospital ya. But no worries, InshaAllah semoga dipermudahkan 🌹

1y ago

In my experience, no the baby would not. If mom tak sempat on antibiotic, only then baby will be on antibiotic.

Prev pregnancy sy last minit around 38w bru detect gbs +ve so antibiotik utk makan tu tak sempat dihabiskan sbb dh nk bersalin minggu tu. Ms kat lb sy inform kt misi keadaan sy, so anak kena tahan seminggu utk on antibiotik. Boleh room in if ada bilik available mcm sy tak dpt sbb gov ward penuh. By 24hrs sy dh discarge dh bersalin normal just anak je kena tahan wad. InshaAllah takde pape just inform je misi awak ada gbs+ve.

1y ago

Alamak skrg ni saya ada keputihan tompok2 tapi lebih kepada kaler kuning cair/cream. Dia texture creamy bukan likat. Saya rasa saya pun perlu pergi check risau jugak. Terima kasih awak

boleh brslin normal tp si ibu time beranak dorg akan bg antibiotik and tk silap anak pon dorg akan thn kt nicu dulu