Baby terlalu aktif

Betul ke kalau baby terlalu aktif dalam perut tu bahaya..???sebab kadang2 pergerakan dy aktif sblm pkul 12 dh ckup 10 tendangan, kadang2 xsmpai pkul 12 tendangan xckup lagi.#firstmom #ingintahu

2 Balas

mcm sy..sy selalu monitor sejam sejam sbb sy bekerja. kdg xprasan / ralik buat kerja kan pstu baru teringat nk rekod..tp kalau dh dlm sejam tu, ada pergerakan lebih 2x kan..contoh 9am gerak .then syp..930 gerak n syp..sy catat je..cuma kt buku pink, sy selalu akan ambil timing 5pm mcm tu..sebabnya sy nk ajar otak utk selalu ingat pergerakan anak . kalau anak dh hbis gerak jam 12tgh hri..tkut trlalu awal n sy lupa nk monitor lps tu sedgkan byk hours lg sblm nk tidur.. nurse ada mention..kalau contoh hari ini dia gerak 10 gerakan smpai 12 tgh hari. tp the next day tu 10 gerakan complete at 4pm contoh, itu tak normal .

Saya tnda setiap kli 30-60 min. Sebb saya tengok timing dia akan sama je. Tapi ada masa dia akan kurang gerak bila semlmnya dia terlalu aktif. Jadi saya akan anggap bby penat n nak rehat. Cek semua alhamdulillah ok. Awak ibu ikut firasat awak.

10mo ago

hheee btul