Normal ke berat badan naik sikit sahaja 6 bulan pregnant?

Berat asal saya sebelum mengandung 55kg. Haritu masa mengandung 4 bulan, saya pernah kena masuk wad sebab demam dan turun berat 2kg. Tadi saya timbang berat badan saya 58 kg, naik 5kg sahaja hampir 7 bulan mengandung. Normal atau tak? 🥲#firstbaby #ingintahu

2 Balas

Bergantung pada bmi asal sebelum pregnant sis.. Kalau asal underweight, kena naik banyak. Kalau berat normal, ada la brp2 kg yg kena naik. Boleh rujuk buku pink.. ada dalam tu. Saya sblum pregnant dikira underweight 44kg. Skang week 27, 51kg. 7kg jgk la naik. Kena naik 0.5kg sminggu utk trim 2 klau ikut buku pink. Normal je.

Doktor kata normal tak? Kalau tak doktor tak kata apa then normal je.