Minum air gula dalam kehamilan

Berapa bilangan air gula yang sepatutnya diambil ? Ada tak mommies lain yg kk suruh minum air gula sampai 3 kali ? masa 1st trimester dah minum secawan , 2nd trimester dah minum juga secawan , ni 3rd trimester pun kena minum lagi secawan . #seriusnanya #ingintahu #firstbaby #firstmom #bantusharing

5 Balas

Mnum sekali je klu dh sangkut pd yg first tu.. klu xsangkut akan mnum lg skali.. tp yg mn sangkut tu, nnt lps bersalin akan kna mnum lg skali utk check sama ada kita ada kencing manis or x.. xsilap mgu ke 6 selepas bersalin..

biasa klau berat naik mendadak 😌 mcm sy pun akn dtg ni kne mnum kali ke3 . sblum² ni cantik je dpt 4.5 mcm tu.. tp die risau naik sbb gula agk nye..padahal rasa naik sbb suka mkn mlm 😂 perut lapar saje tgh2 mlm..

Masa saya 13w dulu dah minum sekali. Alhamdulillah result okay, berat pun tak naik banyak. Then minum sekali lagi 27w pun result okay. Untuk yang kali ketiga tak sure pula perlu minum ke tidak. Jarang dengar😅

2y ago

kalau result pertama sangkut maybe ada kali ketiga

kalau 1st time mnum dh sangkut, x perlu mnum dh. tpi bila berat kite naik mendadak mmg doktor akan suruh mnum 2nd time. kalau semua ok, xde mslh, nnti 28w bru mnum utk 1st time.

2y ago

sy 2 kali je. mmg nurse pun dh explain minum sekali time 12 minggu, pastu kali kedua starting 24minggu. kali ketiga rasanya takde. nnt next checkup awk tanya lah kenapa kena minum lagi air gula haritu. every detail yg kita kena buat awk tanya je, kenapa kena amek darah, kenapa itu kenapa ini. as patient kite berhak tahu n diorg pun akan explain

hari ni br minum kali kedua..harap result ok..