Susu kurang

Bayi sy kuat menyusu.. stiap sejam dia akan mintak susu.. sy hanye bg susu badan jer.. so sy rase susu sy mcm dah berkurang.. macam mne yer nak bg susu jadi banyak? Makanan ape yer yg mmbuatkan susu jd byk? #seriusnanya

2 Balas

baby kuat susu bukan bermaksod susu awak semakin kurang. setiap baby demand dia berbeza. ada baby setiap 2-3j sekali nak susu. ada baby setiap 15-20min sekali nak susu. utk baby awak pula demand dia adalah setiap 1j sekali. awak kena tahu susu ibu ni mudah dihadam dan diserap. jadi sebab tu lah baby akan cepat nak susu semula awak kena faham konsep asas penyusuan susu ibu iaitu demand (permintaan) dr pada baby awak dan supply (penghasilan/pengeluaran) susu badan. cara mudah nak paham selagi ada permintaan dr baby awak, selagi tu la penghasilan susu badan awak akan ada. awak kena set dlm mindset awak mcm ni je breast cekang/padat/penuh bukan bermaksod susu awak meriah/bnyk dan breast lembut/ringan bukan bermaksod susu badan awak berkurangan boleh refer gambar sy attach ni utk tahu baby awak dpt susu yg cukup ke tak. semoga bermanfaat🌻☺️

2y ago

most wc awak❣️. no problem🌻

Apa yg menyebabkan sis rasa susu sis kurang? Kalau dia kencing + berak ok, susu mencukupi la tu.

2y ago

masa awal2 awak xperlu tekan susu keluar smpi baju basah sebab susu tu belom dpt detect berapa amount yang baby awak minum.