First mommy, need help

Bayi sy baru 1 bulan 3 hari, sepanjang sebulan tu sy bagi susu setiap 2 jam.. Tpi ikot on demand jgak.. Nak tahu, bayi smpai umur brpa ya kena kejut setiap 2 jam untuk bagi susu tu? Lpastu kalau bayi tidur lena sgt.. Kkdang xnk nyusu tu xpa ke? Time nak nak bgi susu dy tutup mulut dy rapat2 #firstmom #newborn

3 Balas

saya kejut baby 2jam sekali time jaundice je sis, after jaundice dah okay saya biarkan dia tidur. ontime dia bangun baru bagi susu sampai dia terasa nak nenen je. masa bersalin berat baby 3.14kg. after sebulan naik 4.1kg. misi cakap normal. tapi andai kata dia tidur terlalu lama dah boleh kejut atau sis amalkan "dream feed"

makin meningkat usia baby corak & timing penyusuan dia makin berbeza. kalau one month every 2hrs, 2 month boleh berubah to 3hrs per sesi. kalau macam my baby dia akan bangun sendiri like 2/3 hrs per sesi. kalau macam baby yang tidur aje kena kejutkan lah. 2/3 hrs should be ok.

5mo ago

haah memang nb selalu tidur. baby saya pun bangun 2/3 hrs then menyusu lepastu tidur balik. gitu la harian dia. 2/3 hrs tu normal dia tidur and bangun menyusu. kalau dah sampai 4/5 jam tu awak kejut la

Baby saya timbang sebulan & 2 bulan berat naik cantik & bmi pun cantik. Lepas 2 bulan paed ckp takyah kejut dia kalau dia tidur lama even sampai 5 jam pun sbb baby perlukan tidur yg cukup juga so biarkan dia lena

4mo ago

Yezza, agree with you mummy. My paed said same thing. If all ok, tak perlu kejutkan dah unless bby ada issue berat tak naik cantik. Baby perlukan tidur lebih lama dari kita. So remember the concept supply and demand. If all ok, susu baby bila baby demand susu sahaja