Berapa oz susu

Bayi 2bulan berat 5kg berapa oz susu nak bg ye? Saya fully bf nak start kerja nak ajar botol. Berapa oz selalunya sesuai untuk bayi umur n berat mcm bayi saya? #bayi2bulan #Susubadan

6 Balas

Saya pun dah nk start kerja hujung feb tp dah mula hantar anak kt BS 2 weeks earlier utk biasakan dia. Baby 2 bulan lebih berat 5kg lebih minum 2.5 oz per session gap 2 3 hrs. Setiap hari saya prepare 6 botol (1 extra) dlm cooler bag. Ada masa habis semua ada masa botol extra tu tak terusik. Kiraan saya buat anak minum 8am 10am 12pm 2pm 4pm. Saya hantar 7.30am, bangun around 6am to df & pick up 5.30 & will bagi botol extra tadi around 7.30pm sebab ptg2 lepas mandi kt rumah BS anak ngantuk so balik dia auto tidur. Malam totally df. Time anak tidur sambung pam wat stock. So far dah nampak her routine jadi mudah nk kerja nanti. And ni based on demand baby saya tau. If bs kata susu x cukup per session cos baby nangis ke nanti saya akan increase to 3oz.

Baby kalau bf kite mmg tak boleh assume dia minum berapa banyak sbb sama mcm kite jugak. Kdg haus sgt minum banyak. Kalau biasa biasa minum nya sikit so same goes to babies. So suggestions saya boleh buat a few oz mcm 2oz/2.5oz/3oz. Then try feed baby dgn 2oz dulu. Kalau mcm tk cukup slowly increasekan volume dgn tambah 0.5oz. Jangan terus increase kan 1oz sbb risau later on u tak boleh kejar demand baby.

ikut demand baby. perlu try bagi dia minum and baru tahu berapa oz dia demand per sesi. for 2m boleh try bagi 3oz, tu standard for umur 2m. macam my baby girl 2m demand 4oz per sesi. so baby tak sama demand. incase 3oz dia tak cukup, boleh try tambahkan lagi. incase 3oz tu tak habis, boleh try bagi 2oz.

3mo ago

Ok terima kasih

Baby sy 2bulan skrg sy bagi 2.5oz kadang 3oz. Tapi awak cuba dulu bagi 2oz, kalau tak cukup, tambah sikit2

sy baby boy 2 month 5.9kg 3oz setiap 2/3 jam..ikut demand baby, kkdg mlm dia minum 2oz je

Ikut demand baby. Tak tentu awak.