First mom here

Baru tahu kepala baby kt bawah dgn kepala baby dh masuk laluan tu 2 benda yang berbeza haha. Masa 35w haritu ada scan doc cakap kepala baby kat bawah tapi belum masuk laluan. Patut risau ke eh mummy2? 😩 esok dh masuk 36w hmm. Ada tips tak mcm mana nak bg kepala baby masuk laluan? Ke benda ni natural je ikut baby? Haha. Mummy2 mana ada pengalaman boleh share tak 😉 #SeriusTanya #ingintahu #bantusharing

3 Balas

awal lagi sis tak perlu risau. selalunya untuk FTM baby akan masuk laluan 2-3 minggu sebelum bersalin. ada juga yg bila dah start contractions baru kepala baby masuk laluan, macam kebanyakan ibu2 yg dah pernah melahirkan. saya 35w, semalam scan doktor kata baby dah masuk laluan, saya yg patut risau kut baby keluar awal sangat 😅 rasanya sebab dari bulan puasa haritu saya suka duduk atas gym ball kut. kalau sis nak cuba galakkan baby masuk laluan, boleh cuba refer yt ni. and banyak lagi videos lain yg ajar benda lebih kurang sama. search je kat yt tu "engage baby" nanti keluar lah dia. personally saya suka video @sarah lavonne ni dengan @bridget teyler. senang nak faham & ikut. good luck! https://youtu.be/xHtln_HLuLs?si=i7MEUjnRALBLnAa2

5mo ago

main gym ball tu asalnya untuk legakan sakit2 pinggang, ari2, punggung, belakang etc. tak expect pun tetiba check up doktor kata kepala baby dah turun dekat pelvis. kita pun baru terfikir patut lah seminggu dua ni asyik rasa nak terkencing, bila berdiri berjalan sakit kat bawah tu lain macam 😅

ye benda tu berbeza. kepala kat bawah dan kepala masuk laluan. boleh ikhtiar brisk walk, naik turun tangga, exercise. cuma nya kat sy semua xjalan..bby nk keluar ikut tingkap juga. 12jam dkt LR , kepala bby turun slow sgt.

5mo ago

sy overdue. takde tanda apa2, jalan pun 1cm je masa serah diri. check ctg ada contraction tiap 5 minit tp sy tak rasa sakit. bsalin 41w