Baby jaundice

Baru lahir 58 jam tapi bacaan kuning 14+, baby kena tahan masuk nicu.. tapi hati emak Tak kuat bila Tengok anak menangis² bawah lampu biru tanpa pakaian n sejuk 😭 Siapa ada pengalaman anak masuk nicu sebab jaundice? Hospital akan bagi susu ke baby kan? Sbb Tak dapat ulang alang alik ke hospital sangat utk bagi susu ibu + susu badan Tak banyak sangat #jaundice

2 Balas

Hospital akan bg susu kalau ibu tak hantar susu.. jangan risau.. tp kalau awak ada susu, blh pumpkan dan hantar.. Lampu tu panas sbnrnya, so mmg akan turunkan kuning bby slowly.. kalau hospital call cakap ada katil kosong, kalau awak nk jaga blh je.. kalau taknak pun blh.. Untuk bykkan susu, awak blh makan byk sayuran hijau, lobak putih, air kosong byk, air longan, susu fresh blend dgn kurma, horlick.. dan paling penting jaga emosi awak.. kalau ibu sedih, stress, susu pun blh drop..

bby sy kena tahan wad masa hari sy discaj. so lps settle proses discaj sy, sy terus naik wad jaundice. dktr lg galakkan ibu ada sekali dgn bby. dkt wad ada katil utk ibu juga, so bby akn duduk sblh sy.

11mo ago

bby kena tahan sehari sahaja, alhamdulillah. klu duduk wad misi akn pastikan ibu breastfeed bby tiap 2 jam. misi ada spare susu formula dkt wad in case mak xhntr susu mcm sy awl2 lps bsalin tak ada susu bdn, then misi kt wad ajar marmet bg susu keluar.. alhamdulillah lps 2-3 hari susu bdn meriah.