Bayi di bedong sampai usia berapa bun?

18 Tanggapan

Klo sya ga batesin bedong sampai usia berapa.. Soalnya bayi sya nyenyak tidurnya klo dibedong jd mau ga mau klo mo tidurin dia dibedong dlu.. Tapi klo sdh bangun dilepas bedongnya.. Usia bayi sya skrg 1 bulan 22 hari dan sya ngebedong bukan karna agar kakinya tidak bengkok.. Cuma utk bikin dia nyenyak tidur aja 😁

1y ago

Iya bun.. Klo misalkan tidur ga dibedong ya bentaran aja kebangun..

Aku pas awal2 sampe 3 mingguan tiap habis mandi baby selalu dibedong. Tp gak lama sih, paling 1-3 jam aja (kadang gak ada 1 jam udah dilepas). Semakin ke sini baby makin besar, pakai bedong paling kalo lagi rewel kalo malem. Btw baby ku baru 1 bulan lebih.

mau dibedong atau enggak g masalah bun, tp kl d bedong lebih bagus buat sistem tubuhnya, banyak manfaat bedong bukan hanya skdr menghangatkan kl bisa min. sampai 3 bulan max smpe usia 2 th biar sistem tbuhnya kuat/kokoh dn g gampang sakit

bayi di bedong itu supaya anget ya bun bukan biar kakinya ga bengkok 😅 aku ga punya pengalaman bedong bayi bun, soalnya bayiku dibedong cuma pas di rs aja dirumah ga pernah dibedong

1y ago

samaan. anak aku 3 semuanya gx di bedong kecuali dr RS aja Alhamdulillah kaki nya lempeng2 aja. hihi... kebetulan di daerahku suhu nya panas jd anak2 gx ada yg dibedong.

hhmm anakku cuma pas di rs aja bun pas dirumab gatak bedong lagi soalnya kemren cuacanya kan panas smpe bentol2 anakku akhirnya tak lepas gatak pakein bedong.

2/3 buln bun, tp klo anknya udh gmau yaudh gaush d bedong lg, bedong byi bkn untuk meluruskn kaki ya, hnya untuk menghangatkn

anak saya 2 mingguan aj Bun, anaknya SDH nda betah di bedong, tangannya ksana ksni, semua tergantung kebutuhan masing2 seperti bun

Babyku dr awal lahir ga dibedong bund Sm RS ga direkom dibedong Jd cuma dibalut kain bedong aja gasampe diiket yg kenceng hehe

kalau jaman dulu sampai 40 hari katanya bun tapi anakku dari umur 1 minggu udah gamau dibedong kalau dibedong pasti ngamuk

cm selama di rs krn berac.. di rumah pas cuaca dingin bbrp kali pas hujan deras..tp gk kenceng...jd cm buat menghangatkan