Bacaan gula dalam darah (GDM)

Bacaan gula lps mnum air gula sy 8.1, tinggi, kalau tinggi, apa tindakan selain jaga pmakanan ye? Doktor bg ubat ke cmna? Kena mnum air gula lagi ke nanti? #firstbaby

3 Balas

mula2 nurse akan suruh jaga mkn..kira gdm on.diet control..kena buat bsp 2 minggu sekali..kalau bacaan okay ...tak perlu minum lagi... tapi kena tengok berat badan/faktor2 lain....kalau tiba2 berat badan naik mndadak pun kena ulang balik.... sis jaga makan... suku2 separuh....sbb diet control ni x susah... kalau on ubat /insulin lagi menyusahkan kita... sy skrng gdm on diet control..skrng ni sy jga mknn sbb x nak mkn ubat/kena insulin😂.... nnt lepas bslin kena minum air gula untuk pastikan diabtes waktu mengandung ataupun mmng ada diabetes. kalau x jaga waktu mngndung .nnt ada kemungkinan diabetes lekat terus ..jaga kesihatan ye sis😄

biase dktr akn sruh buat bsp dlu (cek gula sehari 8pg, 12pm, 2pm & 8pm) klu x slh sy. then dktr akn sruh diet control dlu. if masih tggi bru start dgn ubat cntoh safe med mse pregnant ialah insulin.

diet control dulu. kalau diet control x jalan bru bagi ubat. ubat x jalan baru bgi insulin