Berat baby tak naik banyak

Baby umur 5 bulan. Berat baby tak naik banyak masa check 4 dan 5 bulan haritu.purata kenaikan berat baby saya 300g sebulan. Padahal dah kerap menyusu. Sesi pagi pun kerap bangun 2-3 jam. Lampin sentiasa penuh. Nurse sampai persoalkan susu saya cukup tak untuk baby. Ade ke Ibu yang bf anak alami benda yang sama? Macam mana nak naikkan berat anak ke Paras kenaikan normal setiap bulan ye. Bulan depan kalau still sama kena refer doktor..hmm#pleasehelp

4 Balas

Xpasti plk kalau baby bf ni, sbb anak sy fully fm. kenaikan tiap bulan cantik je, lagipun anak lahir kecil so berat badan 1.63kg je. tiap bulan berat anak naik 1kg+ dri nb smpi 1 dan 3bulan graf anak warna kuning. start 4 bulan graf dah masuk warna putih untuk berat badan, tinggi, dan bmi.. skg 5bulan anak dah 5.8kg.. Nurse pun balik2 tanya anak kuat sgt minum susu sbb cepat je naik berat badan. Anak saya ni sy jaga waktu tidur dia, pagi bagi dia main bnyk. malam bagi dia tidur panjang.. Tp sy nmpk dlm komen awk pun, awk kata tidur anak awk ok kan? xpasti la mna yg salah kalau bgtu, nak kata sbb anak bf pun patut ok je biarpun anak bf kn lagi banyak nutrisi.. Xpe awk bagi je anak minum susu ikut demand dia.. kot2 nt 6bulan berat naik cantik..

Saya pun sama berat baby naik 400g saja bln ni tapi nurse tak kata apa, just nasihat cont bf on demand

6mo ago

saya ada baca2 jugak kenaikan baby umur 4-6 bulan normal kalau naik 400g sebulan. berat baby awak normal kalau naik 400g sebulan. nanti dah masuk 6 bulan ke atas berat baby akan start slow. macam tu lah yang saya baca

Baby sekarang berat berapa?

6mo ago

Berat 6.27kg tu tak silap dekat paras2 line putih dan kuning. Rasanya tu masih ok tapi still kena jaga jadual susu. Baby fully bf memang susah sikit nak naik berat dari baby fm. Berat baby saya 5bulan 6kg nurse kata dh ok sgt dari bulan lepas. Teruskan jaga jadual susu baby.

Jadual tidur baby okay tak?

6mo ago

waktu siang baby tido kejap2 je. malam je dia tido okay dari pukul 8/9malam ke pukul 8 pagi.