Cara merawat ruam pada bayi

Baby umo 5bulan 27 Hari. Masa Ni baby sgt suka masuk tgn jari dalam mulut. Air liur pun byk. Mungkin Gigi nak keluar agaknya. Tapi skrg Ni nampak muka AnK ,dada , bwh leher dpn belakang Naik Macam ruam. Kesian tgok Merah. Mgkin kah sebab air liur tu ? Ada tak sapa2 pgalaman mcm ni. Share boleh tak .#pleasehelp #bantusharing #Ruam #ruambaby #ruambayi #ruamsusu

2 Balas

Baby sy 6bulan . Hrtu sy mgadu dekat nurse. Anak ada ruam merah. Trus suru jumpa doc. Jumpa doc , tunggu lama. Sy tensen sebab lama menunggu. Dah jumpa doc , kena soal . Sejarah keluarga sy dan somi . Ada yg asma ke , ada yg ekzema ke. Trus sy kata . Keluarga kedua2 pihak xda yg asma. Doc juga tanya .. pakai sabun mandi apa, ( sy lupa nama sabun masa tu, sbb dh stress duduk luar tgu giliran 😂) lotion apa2 pakai ke? ( sy kata xda pakai lotion , pakai pelembab shja mcm petroleum jelly beli dkt watson ) . Doc suggest sy pakai allano ( kalau bduit sikit la kata doc , kalau x..pakai ja krim ruam yg klinik bagi ) Trus x jadi suntik 6bulan baby , tunggu seminggu. Tak memasal kena turun klinik lagi, saya tensen ni dahla xpandai drive sdiri , somi pulak takut xda cuti la apa . 😂 sy ni serabut pikir

9mo ago

Tunggu giliran jumpa doc paling sy tidak suka slama bklinik haha. Lama , berejam . Haha . sekali dh masuk, berapa minit ja dlm. sy pun rasa ruam baby biasa , tp ruam tu on off . Ada j memanjang. Jd bila doc tny . bila ja ada . Sy kata sentiasa ada. On off . Time mandi ada, lepas mandi takde. Ha gitu. Tp tu laa nak terangkan dekat nurse atau doc , point kelaut dah . sbb kuat lupa jugak sy ni. Ni esok bejarum rasanya ni, 26hb pulak appt doc. AL suami xbyk dh ye. Haha . Dia busy. Saya ni pun xpndai drive. 🥴😂

jumpa doktor pun dapat aqua cream je sis , baby saya pun sebaya baby sis , kulit habis kupas2