Baby makan sendiri

Baby sy esok masuk 9bulan, anak sy dia ada masa boleh mkn sendiri tp kalau bg yg lembut2 dia lebih suka main drpd masuk ke mulut spt lempeng atau roti bakar. Dia makan kalau sy suap tp tula taknak mkn sendiri. Kalau yg keras mcm biskut ke apa pandai terus aje masuk mulut takde pun buat main, normal ke? Ada tips tak utk kes mcm ni? ##firstbaby #seriusnanya #BLW #blwbabyfood

1 Balas

tipsnya…. biarkan… umur gitu dia memang nak explore semua dengan tangannya. yg keras mmg tak buat main sbb takde texture. yg lembut budak suka rasa dulu ‘feeling’ guna tangan sebelum dia masuk mulut. nak dia makan sendiri kena cuba pelbagaikan texture. biar dia nak ramas, sapu muka ke apa sambil makan. nak ajar blw mmg kena sabar sepah banyak. kalau risau tak cukup makan, kita suap mana patut. mmg itu cara dia belajar. bila anak dah selesa dengan pelbagai texture, dia akan boleh makan sendiri