baby 1 bulan lebih

baby sy 3 hari dah buat sy x cukup tdo malam. siang kuat tdo.tp bila malam ,jam 2 pagi dia bangun sampai ke jam 5 pagi berjaga. ada tak cara nak suruh bby kita tdo waktu malam? #pleasehelp

9 Balas

untuk newborn ni sis terpaksa korbankan diri untuk bersenggang mata waktu malam. untuk newborn memang tak ada cara untuk train baby tidur waktu malam, sebab dia akan bangun untuk minum susu. buat sementara ni sis bersabar dulu ye, kalau sis tak nak mengantuk waktu malam cuba sis ikut tips ni, macam sis kata baby sis kuat tidur waktu siang. what if sis pula ikut jadual baby tidur? baby tidur, sis pun tidur. inshaAllah sis takkan rasa penat waktu malam. inshaAllah. sebab saya pun ada baby 19hari. saya ikut jadual baby tidur sementara dalam pantang ni. jadi tak tidur malam tu takkan jadi masalah sangat buat kita. chaiyokk mommy! ❤️🫂

sy walaupun dah anak 2 tp masih xbyk info nk bg.. setahu sy bukan ke normal ke baby 3bln ke bawah berjaga mlm kan? dia akan berkurang dgn sendirinya seiring peningkatan usia. Bagi sy, bila dpt new baby (newborn), mmg berjaga mlm adalah sesuatu yg kena jangka. Dia akan menyusu setiap selang 2jam. Even kalau dia tidur sekalipun kita mmg kena kejutkan dia kalau masih x bangun menyusu

bby sya 1bln 10hari,bby saya pun berjga mlm jg bila dia kncng berak.ambik masa klu dia nk tido blik.tpi cara sya nk cepatkn dia tido,lpas tukar pmpers sya urut2 seluruh badan dia n kaki smpai dia jdi teralik.pastu sya bgi susu n tepuk2 bby dngn cara bgi meniarap dipaha sya,dn bby akn lali n n tido..tu cara sya laa..tpi bby sya jam 6pgi bngun dah🤭😅

sama saya..terpaksa bjaga mlm.pd saya normal sbb ank 1st dulu camtu jgk.ank 2nd ji baru 20hari tp start kul 1am sampai 5am akn bgun setiap jam.nnt anak ni akn ikut siang mlm kite cuma kne sabar ckit.newborn ni lumrah la bgun pg2 tukar pampers sbb xselesa.ank saya after 5am je baru la tdo nyenyak.

cara sy plk siang tu sy akan kejut dulu . biasa baby akan berjaga 2-3jam . so andai kata sy nk dia tidur tanpa gangguan start pukul 12 tu , pukul 10 atau 9 sy dah kejut dia . so malam takde la dia bangun nk berjaga lagi . sbb dia akan tidur lama sebelum bangun lagi

cara dia parents kena sama2 train bby. do not expect bby akn adapt immediately, training blh jd mkn minggu, mkn bulan..sbb bby tak biasa dgn suasana luar rahim. jadi mmg kena betul2 sabar. blh follow fb baby language utk tips.

5mo ago

ya..4mth keatas. 0-3bulan kena korban waktu mlm..smntra nb nk biasakn suasana di luar. thats why pasangan kena main peranan bantu sama2 handle nb.

samalh ngan bby sy dri lahir smpilh skrg dh 1bln siang kuat tdr mlm berjaga . saya akn bedung dia dan peluk smpi dia tertidur brulh sy akan baringkn dia. setiap 2 jam dia akn bngn balik menyusu

sama la bby sy 1bulan 11hari. hari2 🐼 tgh2 mlm msti bjga. klu xbjga mlm siang pulak tdo lma. skrg siang plk dok bjga +kuat menangis lagi.. hadap jela tara nk besar nie🥲

cara saya. susukan dia secara baring. letak bantal belakang dia. baby guna puting kita untuk lena.

5mo ago

Saya buat cara ni, in the end anak terlalu kuat ngempeng. Kalau boleh sepanjang masa nk puting kita dlm mulut dia sampai overfeed. Kalau tak nangis melalak mcm kena pukul. Skrg baby dah 2 months & tgh biasakan husband urus baby biar dia tak bau susu, tp masih tak jalan even dah sebulan buat. Sangatlah cranky even dah tak menyusu baring. Next month nk hantar pengasuh, ada solution nk avoid anak kuat ngempeng?