Lilitan kepala baby

Baby saye 4 bulan, tadi checkup lilitan kepale die kat garis merah, saye patut over melampau ke? Baby saye memang kecik, 4 bulan baru 4.9kg. Itu pun satu masalah. Cume kepale kecik ni satu masalah jugak ke? Saye tak suke laa misi bising2 macam tadi sebab baby kurang berat badan, saye bukan tak cube nak naikkan, cume tak boleh nak naik. #firstbaby

7 Balas

Faham sgt. Anak saya 5 bulan baru 5.1kg. Dia skrg kurang berat badan teruk. Tinggi bantut. Bmi susut. Anak saya lahir 2.3kg sahaja. Saya pon dah berusaha dah menyusu dia all out tapi x naik byk jugak. Sekarang dah kena suruh refer pakar pediatrik. Tapi saya berlapang dada sbb mmg prefer jumpa pakar dari dr kk. Dr kk bukan pakar kanak2 jadi dia sama ratakan je semua baby. Tak kesah lah lahir kecik ke besar, dia sama ratakan semua. Bab kepala kecik tu bukan misi saja nak marah. Kalau kepala x membesar mksdnya otak baby pon x membesar. Ada kemungkinan baby ada masalah kesihatan yg lain. Kalau dah teruk nanti sure dr suruh refer pakar. For now awak cuma stay positif sahaja ya.

7mo ago

Okay saye jadi makin risau. Tapi sokay saye cube kekal positive.

Baby saya sama macam puan. Awal2 bulan je naik banyak naik bulan 3 naik sikit n sekarang mmg kne bising dengan misi. Cuma baby saya sekarang mmg fully fm, berat dia masa 3 bulan cuma 4.3kgs. Ni nak check up 4 bulan harap naik lah. Kalau tak kne jumpa pakar permakanan lagi ?

7mo ago

Saye belum jumpe pakar pemakanan lagi, mungkin sebab saye masih bf. Jumpe doc je, tuh pun doc takde cakap pape.

bila anak dapat kurang nutrisi, berat akan jejas, pastu tinggi, dan seterusnya kepala. doktor kk anak saya la yg ckp masa anak berat merah 2kali check up dulu

cuba susu s26 gold. berat naik cntik tiap bulan.ank sy 3bulan 18hri 6kg.. tapi mahal sikit lh susu ni.. sy guna susu ni pon sbb susu lama taik jdi keras

7mo ago

beza formula saja..

susu fm brand apa sis? cuba try susu fm SMA gold ada whey protein utk naekkn muscle

masa lahir berat bby brp? bby bf or fm? dan kenaikan brp gram/kg tiap bln?

7mo ago

Mase lahir 2.56. Masih bf sebab try fm masih reject. Kenaikan 500g setiap bulan. Awal2 je naik banyak. Start masuk 2 bulan da siket

Skrg anak sis dh okey ke?

7mo ago

follow... anak saya, 11.11.2023 - 3bln 13hari..baru je bg fm..tp baby reject..susu dada drop skit, lps saya stop minum milo.. saya serba salah, saya risau..smpai x sihat badan.. my baby nangis2 reject fm, nangis2 bf xckup..istighfar, zikir lg..mtk Allah bantu..tp still saya yg kdg2 ikut nangis..belum try suplemen utk tmbah susu..sbb saya baca, byk kesan sampingannya pd kita..satu nya akn jd tekanan perasaan..hormon tu lah..lg risau dibuatnya.. skrg masih paksa2 baby utk fm..