Baby minggu depan cukup 6 bulan

Hi baby saya minggu depan cukup 6 bulan. Boleh tak kalau minggu nih saya nak start bagi mkn sbb baby saya dah mcm nak start nak mkn. Dia asyik gigit jari dia. Bagi susu tak nak kadang dah terlebih minum susu. Lepas tu satu hari dlm minggu nih saya p kerja mak saya ambil baby saya dari pengasuh, mak saya bagi mkn baby saya (mkn biskut baby rendam dlm susu). Sbb baby saya mengamuk2 mkn jari. Ingat cuti nih nak start bagi mkn bubur la.. Apa pendapat momies yg lain? #seriusnanya #pleasehelp #firstmom #bantusharing #ingintahu #firstbaby

2 Balas

Just nk sharing, saya baru jumpa doc last week.. doc advise klu anak dh boleh duduk sendiri, leher pun dah kuat boleh bg makan seawal 4bulan. Tp klu x confident no harm utk tunggu sampai 6bulan.. baby saya pun next week cukup 6bulan.. sbb anak saya ada mild eczema doc pesan suruh bg makanan betul dlu nasi, ayam, ikan, sayur.. bukan processed food mcm nestum, product mknn bayi dn lain2

12mo ago

boleh je kut.. tp kene bagi lembut2.. 👍🏻

Kalau boleh bawah setahun tu no salt no sugar lah sis

12mo ago

Dia reject bubur so saya nak bagi mkn apa ya? Boleh bagi cadangan makanan yg no salt no sugar tu. Saya cari vtt tp banyak yg utk 7 m+.