- Baby 9 Bulan Belum Tumbuh Gigi -

baby saya dah 9 bulan satu batang gigi pun tak tumbuh 😅 hari-2 saya check bila gigi baby nak tumbuh adakah gigi lewat tumbuh sebab anak saya lahir pramatang (32 weeks) #pleasehelp #bantusharing #ingintahu #prematurebaby #belumtumbuhgigi

1 Balas

Normal 😊 Yang pasti jika umur 18 bulan belum tumbuh gigi yang pertama, perlu bawa berjumpa dentist. Anak saya umur setahun baru tumbuh gigi. Setiap anak perkembangannya lain lain. Jangan risau😊

11mo ago

Sama-sama 😊 Tidak. Anak saya dah start finger food masa umurnya 8 bulan. Saya dah tak bagi puree. Sama ada mashed atau semi-mashed. Umur 9 bulan anak saya dah makan pasta. Awak jangan risau, walaupun tiada gigi tapi sebenarnya gusi baby sudah kuat untuk menggigit. 😊Cuma kena pastikan teksturnya sesuai. Kalau ada gagging reflex tu normal.