Due 21.11 baby kurang bergerak

Baby macam kurang pergerakan saya perasan start pukul 12 tadi...adakah normal sebab dia membesar..atau sebaliknya...baru sudah makan aiskrim...tapi baru gerak 1 kali slps mkn#ingintahu

4 Balas

sis bole try tekan2 perut area yg biasa byk baby gerak. sye ank 1st dlu penah jgak baby kurang gerak, da 7pm bru 5gerakan. so lpas maghrib tu sye gi pac tp masa kat pac ctg ok, elok he baby gerak. tp sye warded 2hari abb sye gdm on ubat so kena pantau dan masa tu sye 34w da. 2hari sbb sye gi mlm kn 24jam da mlm jgak so xle discharge mlm2 katanya .. ank 2nd ni ade je hari die kurang gerak sbb nurse ckp biasanya da 32w ke atas baby byk tido dan ruang sempir jd x byk gerak. cume kalau da 9pm x cukup 10 gerak kena gi pac. walaupun ade pengalaman baby kurang gerak ank 1st, ank 2nd ni sye cube buat die gerak. minum air sejuk, mkn choc, tekan2 area yg biasa baby gerak (kelebihan baby sye die mmg dduk 1 tempat tu tertimbul sikit jadi sye tekan2 situ beberapa kali mmg die kn gerak lepas tu), bukak flashlight kat perut, bukak lagu / surah kuat kat perut 😅 mmg baby gerak. kalau x gerak jgak smpai 9pm mungkin kena la gi pac tp so far gerak. baby ni bile da hujung2 ni kena pantau gerak sgt2 sbb risiko terbelit tali pusat etc tu. tp mcm nurse kk sye, die suruh gi lepas 9pm sbb last kire 9pm kn cume kalau la gap lebih 4-6jam baby x gerak langsung walaupun slow, kena gi pac. lepas tu, baby da hujung2 ni byk tido. kena tgk pattern tido die hehe.. mcm baby sye lepas maghrib smpai la esoknya tu 10am aktif.. tp tghhari smpai ptg kena kejut2 utk kira gerak. da kejut tu bkn main marah temdang kuat2 hihihi.. due sye 26/11..

8mo ago

ye tu.. nk bg mak nya biasakn diri 🤣🙊

pergi hospital,jgn ambl remeh sbb kita tak tahu baby dlm tu ..pergi ja terus ya

Nurse dah pesan kalau kurang baby kurang pergerakan, segera ke PAC

Kalau rasa baby kurang gerak segera ke hosp sis. Jgn ambik remeh