Baby muntah susu ibu

Baby dh 38hari. Muntah since newborn. EDM and breastfeed saje pon muntah dan baby gassy. Baru tukar special formula AR baru ok. Mmg ada baby tak bleh minum susu ibu ke?

5 Balas

Anak saya pun selalu muntah bila lepas menyusu dlm tempoh hari tu..Kadang sampai menyusu berkali-kali sebab tak kenyang. kemudian saya rujuk internet cari tips tak bagi bayi muntah lepas menyusu dan tanya parents juga, yang penting lepas menyusu bagi dia sendawa dengan kedudukan yang betul (boleh rujuk youtube atau web lain). Alhamdulillah, sekarang dah hari ke 50 dah kurang muntahnya tapi masih muntah bila perut nya masuk angin.

Muntah atau jeluak? Muntah tu macam nampak terpaksa keluarkan. Kalau jeluak tu baby baring pun boleh keluar susu tanpa paksaan. Kalau muntah, boleh jadi overfeed sebab susu badan keluar banyak sangat. Kalau jeluak tu biasa sis. Sis try burp kan lama sikit supaya tak jeluak. Tapi muntah and jeluak tu beza

1y ago

baby nampak mcm paksa keluarkan je.. rasa perut dia tak selesa kot byk gas.. dia nk keluarkan gas tapi susu pon keluar sekali.. kdg2 kentut, susu tak lah keluar.. dh try sendawa lama, sendawa ke bawah dia lagi OK jadi kentut.

kena selalu tepuk dia sampai dia keluarkan gas..bby selalu muntah kalau dia minun terlalu laju atau tersedak atau pun sebb byk angin je...mna ada bby tk minum susu ibu awak..kalau tak kenapa tuhan ciptakan kita mcmni🥲 cuma kita kena jaga diri jaga pemakanan ..

samada overfeed/reflux. muntah tu pun jenis mcm mana. kalau meleleh tu kira jeluak. muntah dikira memancut2. mungkin susu awk flow laju jadi baby minum sekali byk tu yg muntah/jeluak sbb overfeed.

muntah jenis mcm mne? overfeeding ke? x semestinya muntah sbb x sesuai, sometimes it could be overfeeding.