Failed epmom

Baby 7m5d. Teruntuk berapa kali dah susu bdn drop and usaha powerpump sampai ada balik. Again and again. Working mum with stressfull environment. Memg cuba dan usaha sangat. Tapi kalini lain. Pump stgh jam dpt tak sampai 1oz. Dulu sampai oversupply. Jam dah jaga never 3hours plus late. Dah sampai rasa mcm nk tusuk dada sbb tkboleh keluarkan susu yg banyak. Susah nk heal my mental. Feel like i failed my daughter. Anyone boleh suggest formula milk to try? Tak kisah harga. #firstmom

2 Balas

Awak sy percaya seorang ibu yg berpengetahuan sbb awk pun ckp awk power pumping and usaha, pernah over supply. Means awk takde masalah dan tau apa nak buat. Tapi skrg ni awk overwhelmed and stress. Benda tu yg lagi buat taknak susu keluar. Sy paham sbb sy pun ibu bekerja. Kerja yg high pace, stress dan byk saingan. Kita serupa sis. Ada masa susu byk, ada masa susu taknak keluar buat la apa pun. Yg sy perasan, utk sy lah kalau pam, sy takleh bergerak sgt yg rushing tu. Contoh multitask basuh pinggan sambil masak masa tgh pam and otak duk pikir nak ambik anak balik sekolah. Sbb sy kejar masa so susu nak taknak je keluar. Kalau sy just pump sambil drive ke, buat keje kat laptop ke susu keluar cam biasa sbb sy santai2 je buat. Take a breather, do one step at a time. Sibuk camne pun, awk cuba tenang, tarik nafas dalam2. Kita mak2 ni mmg sibuk sis. Terkejar sana sini. Cuba cari pam handsfree as supplementary. Pastu check your parts kot kena tukar. Hand expressed after. Sebab handsfree kan takleh keluar semua. Cumanya kalau ada handsfree awk boleh sambil2 tgh buat keje blh pam. Tapi keyword dia kena but dgn tenang. Kalau awk tgh cuci pinggan ke, sambil pam tu awk pasang la lagu ke podcast ke utk distract diri awk. Tenang2 ya sis. Take time for yourself juga, treat yourself with things u love. Makan benda yg awk suka. Coklat ke biskut ke yg sedap2. Goodluck sis 💪🏻

1mo ago

Also it’s okay to change to fm. Sy selalu suggest morinaga utk baby yg dh biasa susu badan. Sebab most ppl cakap rasa almost mcm susu badan. Anak sy pun minum tu utk emergency sis. Cubalah. 🫶

The best medicine for breast milk supply is always be positive… Kalau takda its okay u dah try your best… don’t feel sorry… Just do your best to be a good mom to your daughter Don’t blame yourself