Pregnant bole x kurangkn berat bdn

Assalamualaikum..berat badan sy naik 70kg .kdg rsa sesak nafas..suami pula asyik suruh control mkn .Masalahnya sejak masuk trimester ke 3 ni nafsu mkn makin jadi .kjp² je lapar.klau x mkn atau thn lpr pula jdi pedih ulu hati.kdg stress dgn suami suruh kite control mkn🥲🥲#seriusnanya #ingintahu #firstbaby #firstmom #pleasehelp #bantusharing

8 Balas

Memang betul kena control mkn, cam sy baru2 nie naik 1.8kg sepatutnya 1.2kg je... So sy try adjust control porsi pengambilan mknan Utama.. Mkn sikit(Sederhana).. Tgk 2 minggu lagi camna.. First time terlebih berat, alhamdulillah result mogtt normal.. So sekarang dok just nak monitor tekanan darah sbg langkah berjaga2... Kalau asyik lapar, sis boleh Cuba makan sikit tapi kerap... Kalau sy pulak if rasa sesak nafas tu ertinya terlebih mkn, Dan kalau sakit tapak kaki tu ertinya berat terlebih 😅 Apapun, Semoga dipermudahkan buat sis..

kalau berat awak tu doc kata Naik mndadak sgt kena control mkn la skit... boleh mkn cuma Cari mknan yg x tggi calorie...pecahkan mknan berat kpda portion kecik ..mkn skit tpi kerap... boleh mkan mknan knyg lama mcm oatmeal roti tggi serat... sy 3rd trim jugak ni... hehe berat kalini xnaik bnyk mna sgt... tpi baby ok alhamdulillah membesar ikut size...mybe ambil lemak2 mak dia kot 😆

kalau doc cakap berat bdn awak dh bagus dgn kandungan xde msalah. sb berat kita dgn kandungan mmg kena balance. sb berat berlebiham pon xbaik kurang pon xbaik. rujuk doc yg baiknya. sya mula preg naik mendadak doc mntak kurang ni dh trimester 3 maintain je brat doc suro tambah. tapi sya dh kurang mkn xlalu.

X bleh turun. Tp bleh control seminggu bleh naik 500g sahaja. Makan sis. Mcm sy control makan, baby x membesar elok, jd sy buat pagi makan overnight oat/granola, tengahhari makan nasi mcm biasa, ptg snacking roti wholemeal dengan peanut butter, malam klau lapar sy makan buah je

sy skrg dh msuk 28weeks5day.. dgn gdm diet on control.. memng asyik nak mkn🤣.. teringin jugak nak turun kan berat.. berat skrg 57kg.. asyik lapar nak coklat je🤣.. suami ckp mkn je jgn tahan🤣🤣 tpi sy yg nak control.. takut baby besar.. skrg berat baby 1.1kg

2y ago

sy 28w6days berat baby 1.4kg 😆 suka mnis2 jugak tpi lbih kpda manis buah2

Kalau doc ckp suruh control berat means thats for the sake of yr pregnancy. Tp kalau doc tak ckp pape means okay aje. Sebab kita makan utk 2 orang 😂 sabar duluuu pas beranak boleh terus slim balik time pantang☺️

Tak boleh sis. Misi bising klu berat turun. Cuma apa yg kita blh buat is kawal makan. Nk snacking, blh cari buah or kekacang.

Saya awal trimester susah naik berat dh trimester ke3 ni berat plak susah nak turun+sangkut GDM kena control la makan🤣

2y ago

sama lah sis.. sy gdm on diet control gak.. suka sngt mkn manis ni ha.. berat skrg dh 57kg.. sy 28minggu5hari dh ni