Hb low ( first mom )

Assalamualaikum, sy nk tnya ada x yg sama mcm sy HB LOW ( 9.6 ) pda awalnya msa buka buku pink 11.8 lpastu mkin lama mkin turun.. sy dh ccuk 4jam di kk utk tmbah zat besi dn darah tpi mkin lama mkin turun jgk darah merah.. bole sy tahu ade ke pengalaman bersalin awl / akibat hb low? #SeriusTanya #firstmom #newmom #bantusharing

8 Balas

sis cuba amalkan makan kekacang x kesahlah....kacang ape pon....sy baru mggu lepas cek hb...14.5 2minggu lg tggu ms nak bersalin...misi terkejut tgk hb sy naik 14.5..misi pon terkejut..dia siap ckp lg...biasa ujung2 nk bersalin ni hb mesti 10kebawah...tp sy 14.5..suka misi...lately ni..sy suka makan nasi impit kuah kacang yg banyakkkk... boleh dikatakan tiap2 hari la sy hadap nasi impit..mungkin sbb suka kot😅lepastu mlm2 sblm tdo sy minum susu kambing hi goat tu....mmg x miss la tiap2 hari...alhamdulillah....cuba sis ..mana tau..makan kekacang yg bnyk hb naik semula....🤗

faham perasaan sis bila hb makin low, iktiar bykkan makan buah jambu batu, strawberi, buah naga, buah delima, buah tembikai, buah pisang bykkan pengambilan protein, terutamanya ikan, kurangkan makanan fast food atau makanan sejuk beku mcm nugget iktiar minum susu calla milk perisa blueberry makan ubat tambah darah tu, dgn air limau kasturi atau lemon atau oren cuba iktiar iktiar usaha semampu yg boleh, demi anak, kuat demi anak 💪💪💪

5mo ago

btl, hb sy drop then sy beli 2 bekas strawberi, hadap gitu, naik hb dari 9 ke 11 😂

sy suka mkn ulam ulaman, sayur sayuran dgn hati ayam tp ni x bagus selalu kiranya 2 bln sekali ha gitu.. alhamdulillah hb x prnh drop.. kadang2 12 paling tinggi 14.7

saya last minute baru naik sis. sebelum ni Hb dalam 10 je, last sekali check masa 36 minggu baru naik 11.

sy suka makan kuaci.. mungkin sbb tu naik hb 12.7..alhamdulillah

thalassemia carrier? makan minum jaga x?

6mo ago

Mkn mnum semua jaga ubat dn susu pn mkn dgn cara yg doktor ajar tpi enth knp msih teruk hb low.. mggu lpas sy pengsan dkt kk msatu bru tahu hb 9.6.. sy terkjut jugk sbb sblum pengsan hb 10.1 tiba2 bole jdi 9.6 😭 kena warded 3 hri akibat pengsan.. skrg ni sy dh 33w 2d risau bby kluar prematured sbb misi ckp bila2 msa bole bersalin..

amalkan mkn kurma tiap hari

cub try minum calla milk...