Kira usia kandungan & bila boleh ke klinik

Assalamualaikum semua, nak tanya. Mcm mna nak kira usia kandungan ya? Saya last period hari pertama 28 mei - 4 june, lepas tu, saya dapat detect double line masa 29 june. 27 june tu sy ada check upt tapi negatif. Masa 29 june tu, saya test upt lagi, double line tapi samar2. Baru2 ni saya check lagi baru naik terang double line. Jadi, macam mana nak kira usia kandungan ya sebab nya 29 jun tu sy rasa baru detect, and bila boleh ke klinik utk scan & buka buku? #SeriusTanya

1 Balas

wsalam. kira dari hari pertama awk period, which mean 28/05. masukkan dlm kalkulator yg ada dlm apps ni. then if dh masuk 6w, boleh scan confirmation dkt klinik swasta. after that around 8-9w dtg balik scan utk tgk dh janin dh ada ke tak. if dah ada, walk in ke kk area awk, bawa gmbr scan dan inform misi sana nk book tarikh buka buku. then misi akn beri tarikh utk buka buku (usually around 12w) dan tanya sekali dokumen apa yg perlu bawa nanti.

2mo ago

hahaha okayy, terima kasih smuaa bantu jwbkan soalan sy 🥰