Ada ke ibu yang berpantang sendiri?

Assalamualaikum. Saya due hujung bulan may. Saya plan nak berpantang sendiri dengan husband. Sebab kalau nak berpantang dekat rumah mak saya jauh, nanti susah husband nak ulang alik. Kalau berpantang dekat rumah MIL pulak, dia kerja. So plannya nak berpantang sendiri, lgpun tak sanggup nak jauh dengan husband sebab senang boleh jaga anak sama2 time dalam pantang (serba salah nak susahkan orang lain even mak sendiri). So nak tanya nak kene buat persediaan apa ye? Okay tak kalau berpantang sendiri? Risau takut mental tak kuat nak hadap, husband kerja office hour. So saya sorang2 je dekat rumah time husband kerja. Macam mana ye? Tengah dilema nak berpantang dekat mana 🥹 #firstmom

9 Balas

Kalau kemampuan hire CL. Ada byk jenis stay in atau dtg beberapa jam. Mcm sy ambil 3 jam je. So far dgn baby saja sy ok la berdua walaupun anak high demand. Awk boleh je cuba dulu first few weeks mcm mana. Sbb apa tau. Jgn ikut org, sy bernasib baik anak first tu normal episiotomy tp tak teruk 2minggu dh baik. And anak no 2 takde jahitan so sy bebas bergerak. Jd sis kena tgk keadaan awk juga Kalau mmg dh decide nak pantang sendiri, skrg awk dh kena bincang dgn husband untuk adjust schedule korang. Awk dh boleh prep makanan berpantang start bulan depan atleast 2 minggu pertama(ikut size peti). Pastu hari2 husband tggl masak je utk awk makan. Bincang jugak cuti dia mcm mana and pastikan akan ada org bawa awk gi clinic check kuning baby (jika ada). Bab ni husband blh je drop kk kejap pagi before masuk keje. Awk tak pergi pun takpe ikut keadaan awk.

4mo ago

Kalau kena gunting ok la kot sbb tak teruk. Kalau yg tear sendiri tu mungkin ambik masa. Tp standard 2 weeks la sis. Amalkan vitamin C dan rendam air garam. Boleh je ambil 2 minggu sis buat jaga awk sementara husband kerja and kita proses recovery

Kalau boleh, berpantang la dengan keluarga.. Pengalaman sendiri berpantang dgn keluarga, anak saya prolonged jaundice. 3 minggu ulang alik klinik 3/4 hari dalam seminggu. Saya ada amik CL juga 3 jam sehari untuk 10 hari. Walaupun mcm tu, tetaplah sangat penat dan burnout dan tak cukup tidur. Family banyak tolong, tapi tetap sangat penat. Kalau tak nak pantang dgn keluarga, boleh tapi at least husband cuti la dlm 3 minggu okay la. Serious saya cakap, first time mum banyak benda yg kita tak expect jadi. Belum part menyusu lagi, mcm saya bengkak susu waktu pantang. Jangan la amik risiko. Kalau ada orang nak tolong, please terima je pertolongan tu masa awal2 ni.

4mo ago

Hm itulah yg risau jugak, sebab husband kalau boleh cuti pun dalam seminggu je. Tgh fikir mana yg terbaik untuk berpantang nanti

sy due awl bulan 5,bincang ngn suami nk hire CL -lawatan harian selama 7hari -ade byk yg akan CL buat utk baby n ibu -lauk pantang jugak disediakn -pilihan kite samada nk lawatan harian ke rmh, atau fully tolong kite sekali kemas rmh atau stay berpantang dkt tmpt yg disediakan,ini ikut kemampuan masing2. sy nk balik kpg pn jauh.tp insyaAllah mak yg dtg rmh nnt tp tula x sampai hati sbb xnk susahkn mak yg dh berusia dtg jauh2.tp sy dh booking CL awal2.at least suami pn sempat nk bljr cara nk uruskan baby nnt.kami pn first time nk menimang chaya mata. blm ade pengalaman tp cuba utk hire CL.

4mo ago

iye betul awak, husband pn ckp dia klo bole xnk susahkn org lain walopn mak n mil ade.. semoga urusan kite dipermudahkan ya insyaAllah.. 😊Aaminnn

hai sis..sy due awal bulan 5 tp atas faktor tertentu kena planned czer seminggu raya.. utk pantang nnt, mak di kg dah uzur mmg xleh nak jaga.. metua pula terikat dgn komitmen jaga cucu2 lain.. so mmg sy tawakal utk pantang sendiri.. suami boleh cuti 5 hari saje company bg.. skrg tengah cari CL yg harga mampu milik utk dtg dlm dua tiga jam sehari selama seminggu lepas suami dh mula keja nnt. doa byk2 ye semoga Allah mudahkan semua urusan kita nnt. Insha Allah.. ❤️

4mo ago

Kenape kene czer sis? Semoga dipermudahkan urusan awak ye ❤️ aamiin

Sy due awal bln 5 .. tp mgkin czer sminggu slps raya sbb ppe type 4 .. doc blm bagi date tp mmg confirmed czer .. sy plan pntg sdiri juga tp hire CL daily visit slma 10hari .. lauk pntg semua CL sediakan just sikit2 topup .. hsband pn sminggu je cuti lps tu terus outstation jauh .. tgl dgn anak sulung 8yo je. Mak di kg dah tua & MIL dtg sekejap tp xnak la myusahkan dia🤗Moga dimudahkan urusan bersalin & berpantang ibu2 semua🤗

sy pun plan pantang sendiri. ank first dlu kak ipar jga , untuk sec brpantang sndiri. xnk sshkn sapa² , ank first sy agak lasak,so serba slh nk duduk umah org ,mk sy ada cucu2 lain dia nk jga . mk mertua dh xde . harap suami boleh cuti lama sikit la . btw ank 1 bru usia setahun 6bln msa adik dia lahir .

Hii. Saya pun berpantang sendiri dengan suami. Due hujung bulan 5 juga. Kalau mampu hire CL better hire CL walaupun seminggu. Sebab badan kita akan penat sangat nanti sebab anak first kakak say cakap.

2mo ago

Sorry baru perasan. Saya hire 2 minggu sebab macam saya ckp 2 minggu baru ngam la badan lega dari semua benda. Cl mmg stay dgn saya utk 2 minggu.

Sy due awal bln 5. Plan nak berpantang sendiri jugak... first born.. plan nak amik org gaji sementara sebab suami keje, x sempat bantu lebih2...

4mo ago

Itulah, risau jugak sebab husband kerja. Nak cuti lama2 tak boleh 🥹

Kalau boleh cari org yg boleh tlg sis... at least 2 minggu... risiko burn out kalau pantang sorang2 especially first mom..

4mo ago

Tulah, plan nak hire CL untuk 2 weeks je. Tapi tak tahu lah macam mana. Risau jugak takut depression ke jaga anak sorang2. Malam husband ada takpe. Kalau nak berpantang dkt kg pun takut depress sebab husband takde 😂