tempoh makan folid acid

Assalamualaikum, nak tnya, folid acid tu kita makan sampai bila ye..#untuktahu#ingintahu

3 Balas

Waalaikumussalam. Berdasarkan pembacaan, berapa banyak dan selama mana kita kena ambik folic acid akan bergantung dengan badan kita. Biasanya, kita kena ambik sebelum pregnant hingga kandungan mencecah 12 minggu. Tapi kalau ada anemia, akan dilanjutkan lagi sehingga perlu. Dan pengambilan folic acid hingga last trimester pun tidaklah salah kecuali nurse/doktor dah kata boleh berhenti. Kalau nak tahu lebih, boleh tanya nurse/doktor masa check up nanti ya. Sebab dorang lagi tahu kondisi badan kita. 😊

9mo ago

Hehehe..sebab berkaitan kesihatan ibu dan anak. Risau bagi penerangan silap atau tak jelas. Takpe2..saya share sebab hari tu nak tanya nurse tapi lupa juga. Jadi godek2 internet cari maklumat sikit sebelum tunggu nak next check up untuk confirmkan. 🤣

Paling2 trimester 1. Tapi paling bagus, sampai melahirkan. Kalau habis boleh beli farmacy, murah je sis.. Satu papan 80sen mcm tu jek

Wassalam , saya baru saja habis 3 hari lepas . Saya pun teringin nak tahu , sbb doc cuma bagi 3 keping acid folic .

9mo ago

kan, sy dpt masa confirmkan dgn klinik panel, lps tu ada tinggaal sebijik je lagi, then masa buat buku dkt kk doc ada tnya mkn tak f.acid, bila ckp mkn ingatkn doc kk bg lagi, rupanya tak... 😂