Berat naik lepas tukar susu??

Assalamualaikum moms? Adakah yg berpengalaman pregnant mcm sy ? Minggu ni saya 24W , tapi berat saya naik mendadak 😩 nurse tegur sbb terlebih naik. Sebelum ni saya naik tiap bulan 1kg sahaja. Tiba2 bulan ni naik banyak, saya naik 4kg bulan ni. Adakah sebab faktor susu formula yg d ambil ? Sebelum ni saya minum susu jenama similac tapi lepas tu sy minum susu enfamama sbb susu similac tiada stock, dan sewaktu minum susu Enfamama sy kurang mengunyah, portion nasi pn sy kurangkan. Tapi naik mendadak pula 😅 #ingintahu #firstmom #bantusharing #firstbaby

3 Balas

pengalaman pregnant anak no 2. minum susu formula badan naik 20kg. saya bertukar susu jgak. bab makan tkde lah banyak sgt. masih terkawal. exercise hari², berat tetap naik. skrg pregnant anak ke3. alhamdulillah berat susah nak naik😂.

1y ago

anak ke3 takde amek sebarang susu formula. paling tidak pun sekali sekala mnum susu hl atau farm fresh.

Enfamama memang not recommended sebab ada gula tersembunyi saya pun dah 2 kali berat naik mendadak sebab minum enfamama. So saya stop terus.

blh jd juga sbb susu.. sbb ada juga doktor bgtahu susu khas ibu mengandung ni tinggi gula..